Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mattis: Trump sår split mellan amerikaner

Flera personer i USA:s försvarsetablissemang vänder sig mot president Donald Trumps hantering av protesterna som skakat landet den senaste veckan.
"Vi bevittnar nu följderna av tre år utan moget ledarskap", säger den tidigare försvarsministern Jim Mattis i ett uttalande.
USA • Publicerad 4 juni 2020
USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis. Arkivbild.
USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Mattis, som tidigare varit återhållsam med kritik mot sin tidigare chef Trump, säger sig vara både arg och bestört över händelserna i USA senaste veckan. Han vänder sig särskilt mot presidentens hot om att sätta in militären mot amerikanska medborgare under protesterna.

"Donald Trump är den första presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket, han låtsas inte ens försöka. I stället försöker han splittra oss", skriver han i uttalandet, publicerat av The Atlantic.

Knä i nacken

Annons

Den senaste dryga veckans demonstrationer utlöstes av George Floyds död i samband med ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj. Den svarte 46-åringen trycktes ned på av polisen och fick sedan ett knä i nacken under flera minuter, vilket enligt obduktionsresultaten ledde till att han avled.

"När jag tog värvning för runt 50 år sedan svor jag att stödja och försvara konstitutionen. Jag kunde inte drömma om att soldater som svurit samma ed under några som helst omständigheter skulle kallas ut för att kränka sina landsmäns grundlagsskyddade rättigheter", skriver Mattis vidare.

Mattis "överskattad"

Trump avfärdar sin tidigare försvarsminister på sedvanligt manér – med ett förolämpande Twitterinlägg.

"Förmodligen det enda som Barack Obama och jag har gemensamt är att vi båda hade förmånen att få sparka Jim Mattis, världens mest överskattade general", skriver han.

Mattis var chef för USA:s försvars centralkommando (Centcom) då han avskedades av Obama 2013 på grund av sin hårdföra hållning i Iranfrågan.

"Allra sista utväg"

Den tidigare försvarsministern får eldunderstöd av sin efterträdare på posten, den nu sittande Mark Esper, som även han förkastar tanken på att sätta in armén för att stävja protesterna.

– Alternativet att använda militär i aktiv tjänst för polisiära uppgifter borde bara vara en allra sista utväg och enbart användas i ytterst allvarliga situationer. Vi befinner oss inte i en sådan situation nu, säger Esper vid en presskonferens.

Också John Allen, pensionerad general i marinkåren, ställer sig bakom den linjen och beskriver måndagen – då Trump hotade med militären – som en fruktansvärd dag för den amerikanska demokratin.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons