Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mexikos president: Här är säkrare än i USA

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har tröttnat på att landet pekas ut som farligt, i synnerhet när varningen kommer från USA.
– Mexiko är mer säkert än USA, säger han på en pressträff.
Mexiko • Publicerad 14 mars 2023
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. Arkivbild.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. Arkivbild.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

USA har utfärdat varningar för att åka till Mexiko och landets utrikesdepartement direkt avråder för resor till sex av Mexikos 32 delstater. Detta på grund av den höga risken för mord och kidnappningar. För ytterligare 17 delstater har en varning om att iaktta försiktighet utfärdats.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador anser att det bara är en svartmålning.

Annons

– Var kommer denna paranoia ifrån? Mexiko är mer säkert än USA och det är inga problem att åka säkert genom landet, säger han.

Uttalandet kommer efter det att två kidnappade amerikaner hittades döda i Mexiko förra veckan. Dessutom saknas tre kvinnor från Texas sedan februari efter att ha rest till Mexiko.

Men López Obrador pekar ut de i hans ögon skyldiga för den amerikanska varningen:

– Det här är en kampanj driven av högerpolitiker som inte vill att den pågående utvecklingen (mot minskat våld) ska fortsätta. Det här våldet finns inte. Det är ren och skär illvillig manipulation.

Mexikos säkerhetsminister Rosa Icela Rodríguez uppgav i januari att antal registrerade mord i landet i fjol var 30 968, eller 85 mord varje dag. Det motsvarar 28 mördade per 100 000 invånare – för USA är motsvarande siffra 7 per 100 000.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons