Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Michelinstjärnor till tre nya svenska krogar

Tre nya svenska restauranger kan stoltsera med sin första Michelinstjärna. Det står klart sedan den nordiska utgåvan av Michelinguiden presenterats vid en ceremoni i norska Stavanger.
Mat • Publicerad 4 juli 2022
Stockholmskrögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman får en Michelin-stjärna för sin skapelse Adam/Albin.
Stockholmskrögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman får en Michelin-stjärna för sin skapelse Adam/Albin.Foto: Carina Johansen/ NTB
Kocken Sayan Isaksson får sin andra Michelinstjärna för sin Asieninspirerade matlagning.
Kocken Sayan Isaksson får sin andra Michelinstjärna för sin Asieninspirerade matlagning.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Knystaforsens köksmästare Nicolai Tram hade tagit familjen med sig till Stavanger och utdelningen av nya Michelin-stjärnor.
Knystaforsens köksmästare Nicolai Tram hade tagit familjen med sig till Stavanger och utdelningen av nya Michelin-stjärnor.Foto: Carina Johansen/NTB

I Stockholm tilldelas Adam/Albin en stjärna. Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman erbjuder sedan sex år tillbaka fine dining med ursprung i det nordiska köket och ger gästerna en personlig upplevelse där de färdigställer rätterna vid bordet och berättar om hur rätten skapades.

I Stockholm får också restaurang Nour, där kocken Sayan Isaksson kombinerar asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt, en stjärna. Det är Isakssons andra Michelinstjärna. 2017 tilldelades han utmärkelsen för sin numera nedlagda restaurang Imouto.

Annons

Men även halländska Rydöbruk bjuder på stora kulinariska upplevelser. Restaurang Knystaforsen är inredd i ett gammalt sågverk och där förvandlar kökschef Nicolai Tram lokala ingredienser till kokkonst över öppen eld.

"Våra inspektörer imponeras av den kulinariska avantgardismen hos de nordiska restaurangerna. Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island, dessa länder briljerar med personlighet och mod hos sina kockar, som är internationellt erkända stilbildare", säger Gwendal Poullennec vid Guide Michelin i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons