Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mildare konjunkturtapp i Skåne – trots allt

Ett dramatiskt förändrat konjunkturläge – ändå har Skåne klarat sig lindrigare undan coronakrisen är Stockholms respektive Västra Götalands län.
Ekonomi • Publicerad 4 juni 2020
Andelen sysselsatta inom de fem mest drabbade branscherna i nordvästra Skåne med – Helsingborg i centrum – är 49 procent. Arkivbild.
Andelen sysselsatta inom de fem mest drabbade branscherna i nordvästra Skåne med – Helsingborg i centrum – är 49 procent. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Varsel, permitteringar och antalet nyanmälda arbetslösa har ökat mindre i Skåne jämfört med de andra storstadslänen, enligt rapporten Skånsk konjunktur som tagits fram av Sparbanken Skåne i samarbete med Øresundsinstituttet.

Arbetslösheten började, enligt rapporten, dock stiga i Skåne redan innan krisen. Högkonjunkturens topp med jobbskapande och byggboom hade därmed redan passerat.

Annons

"I geografiska områden där tillväxten varit snabb de senaste åren, tenderar också nedgången att ha kommit kraftigare. Detta mönster syns mellan olika delområden i Skåne och även i jämförelsen mellan Skåne och andra storstadsregioner", säger Rasmus Roos, bankchef på Sparbanken Skåne, i ett pressutskick.

Krisen har slagit olika i olika delar av Skåne, något som kan förklaras av att de västra delarna av länet har fler antal sysselsatta inom drabbade branscher som företagstjänster, handel, hotell- och restaurang, industri eller transport. Andelen sysselsatta inom de fem branscherna i nordvästra Skåne med Helsingborg i centrum är exempelvis hela 49 procent.

Sett till hela länet är en av de mest drabbade branscherna hotell- och restaurangbranschen med 24 procent av alla varslen i Skåne under mars och april. Samtidigt är handeln den bransch med flest permitteringar, då 10 500 personer har korttidspermitterats i Skåne. Arbetslösheten ökar mest längs Öresundskusten, enligt rapporten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons