Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljardförlikning efter husras i Miami

USA • Publicerad 12 maj 2022
98 personer miste livet i husraset i Surfside i fjol. Bild från dagen efter raset.
98 personer miste livet i husraset i Surfside i fjol. Bild från dagen efter raset.Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Överlevare och anhöriga till omkomna efter förra årets kollaps av ett lägenhetshus i Florida har nått en uppgörelse på sammanlagt 997 miljoner dollar, motsvarande nära 10 miljarder kronor.

– Det tillkommer ytterligare omkring hundra miljoner dollar som vi kommer att kunna kräva till offren, säger advokaten Carlos Silva.

Annons

Förlikningen gäller flera parter som har stämts av överlevare och anhöriga, bland annat det företag som höll på att bygga ett hus precis bredvid det rasade. Man hävdar att vibrationer från den byggarbetsplatsen bidrog till att det 40 år gamla lägenhetshuset kollapsade.

Det var i juni i fjol som tolvvåningsbyggnaden rasade i Surfside, ett kustsamhälle norr om Miami Beach. Många av de boende låg och sov när raset inträffade.

Förutom en person kunde inga överlevande räddas ur rasmassorna. Totalt omkom 98 personer, det sista offret identifierades nära en månad efter olyckan.

En förlikning på 83 miljoner dollar godkändes i mars, men då kompenserades bara ägarna till lägenheter i byggnaden och inte de omkomnas familjer.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons