Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljardstöd till datorhallar får kritik

Svenska hushåll brottas med rusande elpriser samtidigt som it-jättar som Facebook får massiva elskatterabatter. Regeringens beslut om sänkt energiskatt för datahallar får nu kritik av Riksrevisionen.
Ekonomi • Publicerad 1 september 2022
Datahallar drar mycket el. Arkivbild.
Datahallar drar mycket el. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Myndigheten har undersökt vilken betydelse regeringsbeslutet 2017 har haft om att sänka energiskatten för datacenter som etablerar sig i Sverige.

Stora amerikanska it-jättar som Facebook, Microsoft och Amazon skulle lockas till Sverige som var tänkt att konkurrera med nordiska grannländer genom skattesubventioner. I Sverige kunde bolagen få en 98-procentig rabatt på elskatten och dessutom investeringsstöd.

Annons

Riksrevisionens granskning visar dock att beslutet grundades på underlag med tydliga brister.

Frågan kring hur rätt eller fel det är med skattelättnader har dessutom kommit att aktualiseras ytterligare i takt med energikrisen som delvis är en konsekvens av Ukrainakriget.

– Ukrainakriget var naturligtvis inte känt då, men de grundläggande förhållandena kring datacenter var kända – att de är stora energianvändare, att det går att energieffektivisera och att det går att använda deras spillvärme, säger Dimitrios Ioannidis, projektledare för granskningen, till TT.

Enligt Riksrevisionens beräkningar kan förändringen inneburit ett skattebortfall på drygt 1,3 miljarder kronor, siffran kan dock vara i underkant. Detta då företag kan begära nedsättning inom tre år från det att elen har förbrukats.

Myndigheten rekommenderar nu regeringen att utvärdera nedsättningens konsekvenser liksom att koppla dem till de energipolitiska målen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons