Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljömålsberedningen begär mer tid

Politik • Publicerad 4 februari 2022
Utsläpp som svenskar orsakar på charterresan räknas inte in i dagens klimatmål. Arkivbild.
Utsläpp som svenskar orsakar på charterresan räknas inte in i dagens klimatmål. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljömålsberedningen har redan fått förlängd tid en gång, nu begär ordföranden Emma Nohrén ytterligare en månad, till den 31 mars.

Miljömålsberedningen ska ta fram strategier för att minska Sveriges konsumtionsutsläpp. Alltså utsläpp som svenskar orsakar utomlands eller genom import av kläder, bilar och annat, och som i dag inte bokförs på det svenska utsläppskontot. En familj som tar bilen till sommarstugan ser till exempel ut att orsaka större utsläpp än om de skulle flyga till Thailand.

Annons

Men arbetet är komplicerat. Och det kommer dessutom signaler från riksdagspartierna att det är svårt att komma överens.

I sin begäran till miljödepartementet skriver Nohrén att "utredningsdirektiven ni ber oss besvara är komplexa och det är ett pionjärarbete, inget annat land har tidigare gjort detta. Det finns en samlad vilja från beredningens ledamöter att lösa ut de återstående frågorna och vi hoppas därför att vi kan få ytterligare en månad till på oss för att genomföra detta viktiga arbete."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons