Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljoner kineser i fortsatt nedstängning

Mångmiljonstaden Chengdu har förlängt den virusnedstängning som redan varat i över en vecka. Majoriteten av de 21 miljoner invånarna måste stanna hemma under merparten av dygnet och tusentals affärsverksamheter har tvingats stänga igen.
Kina • Publicerad 8 september 2022
Invånare i Chengdu testas för covid-19 i slutet av augusti.
Invånare i Chengdu testas för covid-19 i slutet av augusti.Foto: Chinatopix/AP/TT

Bland de drabbade är svenska Volvo Cars, som i förra veckan meddelade att dess fabrik i Chengdu stängs temporärt.

Nedstängningen innebär att Chengdu-borna testas för covid-19 varje dag. En person ur varje hushåll får dock lämna bostaden en gång om dagen för att köpa mat och mediciner.

Annons

Enligt lokala myndigheter konstaterades 116 nya fall av covid-19 på torsdagen, av vilka över hälften var symtomfria.

Många Chengdu-bor trotsade dock utegångsförbudet tidigare i veckan när ett kraftigt jordskalv fick byggnader i provinshuvudstaden att skaka. Skalvet, med en magnitud på 6,6, uppstod drygt fyra mil sydost om Chengdu och orsakade fatala jordskred. På torsdagen steg dödstalet efter skalvet till 82, enligt statliga kinesiska medier. Kraftiga regnoväder i provinsen Sichuan har försvårat räddningsinsatserna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons