Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljontals korttidspermitterade i Tyskland

Ekonomi • Publicerad 3 juni 2020
Många tyska företag utnyttjar möjligheten att korttidspermittera personal. Totalt har det kommit in ansökningar gällande korttidsarbete för nära tolv miljoner arbetstagare sedan i mars, enligt tyska arbetsförmedlingen (BA). Arkivbild.
Många tyska företag utnyttjar möjligheten att korttidspermittera personal. Totalt har det kommit in ansökningar gällande korttidsarbete för nära tolv miljoner arbetstagare sedan i mars, enligt tyska arbetsförmedlingen (BA). Arkivbild.Foto: Felix Kaestle/AP/TT

Som en följd av coronakrisen har tyska företag ansökt om förkortad arbetstid för 11,7 miljoner arbetstagare under perioden mars till maj, enligt officiell statistik från den tyska arbetsförmedlingen (BA).

Det är långt fler än antalet som korttidspermitterades med statligt stöd i Tyskland under finanskrisen, enligt Detlef Scheele, chef för BA.

Annons

Arbetslösheten har under samma period ökat till 6,3 procent i mars, vilket motsvarar 2,8 miljoner personer i arbetskraften. I april låg arbetslöshetsnivån på 5,8 procent. Före utbrottet av virussjukdomen covid-19 låg arbetslösheten stabilt kring 5,0 procent, en nivå den har legat på sedan augusti 2018.

Systemet med statligt stöd för korttidspermitteringar har kopierats från Tyskland av många andra länder, bland andra Sverige. I Sverige har drygt en halv miljon anställda korttidspermitterats sedan i mars, enligt Tillväxtverket.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons