Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljontals skriver prov som avgör framtiden

Ett test är avgörande för deras framtid.
Nästan 13 miljoner unga kineser gör "världens svåraste prov" med hopp om att komma in på universitet.
Kina • Publicerad 7 juni 2023
Unga kineser köar för att göra det stora och viktiga inträdesprovet, utanför en skola i Peking på onsdagsmorgonen.
Unga kineser köar för att göra det stora och viktiga inträdesprovet, utanför en skola i Peking på onsdagsmorgonen.Foto: Andy Wong/AP/TT
Provskrivare leds fram av tjänstemän med megafoner.
Provskrivare leds fram av tjänstemän med megafoner.Foto: Andy Wong/AP/TT
Föräldrar hejar på bakom avspärrningar, medan deras barn köar in till provskrivning vid en skola i Peking.
Föräldrar hejar på bakom avspärrningar, medan deras barn köar in till provskrivning vid en skola i Peking.Foto: Andy Wong/AP/TT

De nationella så kallade gaokao-proven hålls i Kina för första gången sedan pandemirestriktionerna lyftes. Aspirerande studenter som har avklarat motsvarande gymnasiet ställs inför en lång tentamen där det ska avgöras om de är behöriga för högre studier på något av landets stora universitet.

På onsdagsmorgonen ringlade långa köer av unga personer utanför skolor i Peking. Vid sidan av stod mängder av föräldrar och visade sitt stöd, många klädda i rött som hålls som en turfärg i Kina.

Annons

– Min son är ganska lugn. Jag tror att jag är mer nervös än han, säger Zhang Jing, en mamma i 40-årsåldern som klätt sig i en röd cheongsam-dräkt, till AFP utanför en skola i huvudstaden.

Partiets frågor

Provet avhandlar ämnen som kinesiska, engelska, matematik och andra valbara ämnen. Man förväntas ge utförliga svar på ganska öppna frågor. Provprocessen sker i timslånga sessioner, allt som allt i flera dagars tid beroende på i vilken provins man skriver.

I ett frågeexempel, som publicerats av den partistyrda tidningen Folkets Dagblad, ska eleverna analysera två talesätt som president Xi Jinping brukar använda och det framhålls att svaren bör ges "ur rätt perspektiv".

Provtagarna kan som mest få 750 poäng. Enligt myndigheterna blir den absoluta merparten som skriver proven högskolebehöriga, men för att kunna komma in på de allra mest välrenommerade lärosätena krävs åtminstone 600, vilket endast ett fåtal procent brukar kunna få.

"Gått upp vid fyra"

De flesta provskrivare är i sena tonåren och har fått merparten av sin gymnasiala utbildning på distans, i och med de strikta restriktioner som länge rådde i Kina och som avslutades först i december förra året.

– Jag har gått upp för att studera vid fyra på morgonen varje dag, förutom på söndagar, i fyra års tid. Jag har gjort allt jag kan, men känner mig ändå ganska nervös, säger 17-årige Jesse Rao från Shenzhen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons