Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ministern: Dags att byta värmesystem

Nya chockkostnader för energi kan komma nästa vinter, varnar energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Politik • Publicerad 6 maj 2022
Energiminister Khashayar Farmanbar tycker att du ska använda rotavdraget för energieffektivisering.
Energiminister Khashayar Farmanbar tycker att du ska använda rotavdraget för energieffektivisering.Foto: Christine Olsson/TT

Sverige har cirka 150 000 småhus med direktverkande el och cirka 12 500 hushåll som använder gas för uppvärmning.

De har fått se sina uppvärmningskostnader skjuta i taket den senaste tiden – inte minst efter Rysslands krig i Ukraina.

Annons

Nu manar energiministern till handling.

– Mycket sannolikt kommer vi se en vintersäsong som liksom denna kantas av höga el-, gas- och drivmedelspriser. Kriget i Ukraina fortgår. Den internationella situationen kommer fortsatt påverka våra priser.

Byta fönster

Han uppmanar hushållen att använda rot-avdraget till att energieffektivisera. I stället för att bygga ut altanen eller renovera badrummet i sommar ska du byta uppvärmningssystem.

– Det kan handla om att byta fönster, installera styrning för direktverkande el eller värmepanna så att den optimerar uppvärmningen och inte drar energi i onödan. Vindisolering eller byte av varmvattenberedare kan vara några åtgärder. Det finns naturligtvis massor, säger Khashayar Farmanbar (S).

Energieffektivisering är ett vapnen mot Putins försök att destabilisera den europeiska marknaden, menar han.

– Alla kan göra något. Se över vad du kan göra och säkra dig från chockkostnader inför nästa vinter. Vi behöver en medvetenhet inom hela samhället.

Småhusägare med direktverkande el kan i stort halvera sina uppvärmningskostnader, enligt ministern.

Minst ett halvår

Regeringen har anslagit ytterligare 80 miljoner kronor i vårbudgeten till det man kallar elberedskap. Från statligt håll kan man dock inte vänta sig några nya direkta stöd på kort sikt, då det enligt Farmanbar inte går att kompensera för alla prisökningar.

Han spår att de höga energipriserna kommer fortsätta i minst sex månader.

– Jag tror inte någon av oss förväntar sig att Ryssland kommer återgå till ett normalt agerande det närmaste halvåret. Jag tror att Ryssland kommer fortsätta att använda energi som vapen för att destabilisera Europa.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons