Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ministern: Skärp kontrollen av växlingskontor

Finansmarknadsminister Max Elger (S) vill skärpa bakgrundskontrollen av den som vill starta växlingskontor – för att motverka penningtvätt.
Brott • Publicerad 11 februari 2022
Finansmarknadsminister Max Elger (S) vill se över regelverket för växlingskontor. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Max Elger (S) vill se över regelverket för växlingskontor. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

Tolv personer döms i penningtvätthärvan på Södermalm i Stockholm. Växlingskontorets chef får fängelse i åtta år och nio månader för flera grova penningtvättsbrott, narkotikabrott och bokföringsbrott. Över 200 miljoner kronor med koppling till 16 kriminella nätverk har tvättats, enligt utredningen.

– För mig illustrerar domen att växlingskontor är en riskabel verksamhet med avseende på penningtvätt. Det är känt och har nämnts i rapporter från bland annat polisen och samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Regelverket ses över

Annons

Ministern har tagit initiativ till ett utredningsarbete internt på finansdepartementet för att se över nuvarande regelverk.

TT: Saknas det kontrollfunktioner?

– Vi har ett rätt så bra regelverk när det gäller penningtvätt, men det bygger förstås också på att den som står under den lagstiftningen också följer lagen, säger Max Elger.

– Det jag tycker man ska fundera på är vilka krav man ska ställa på individer som tänker grunda ett växlingskontor. Vi kan tillföra krav på egenskaper hos den enskilde, krav som kan vara rimliga att ställa på någon som ska bedriva en sådan här verksamhet.

Kan bli lämplighetskrav

Max Elger hoppas att underlag från den interna utredningen ska kunna presenteras före sommaren.

– Det finns många rörelselagar på finansmarknaden där man har lämplighetsprövning och ett lämplighetskrav för ägare och ledning. Men det har inte varit fallet på växlingskontor. Domen visar att det är dags att se över det, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons