Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Minkar är extra känsliga för corona

Redan när sars drabbade världen 2003 konstaterades det att minkar är känsliga för viruset. Nu har minkar återigen hamnat i blickfånget.
Sveriges statsepizootolog förklarar varför.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 9 november 2020
Tio minkfarmar i Blekinge har drabbats av coronautbrott. Arkivbild.
Tio minkfarmar i Blekinge har drabbats av coronautbrott. Arkivbild.Foto: Patric Söderström / TT

I tidigt skede av den nya coronapandemin kunde man förutspå att minkar skulle vara känsliga för det nya viruset. Detsamma konstaterades förra gången ett coronavirus orsakade pandemi och igen under fågelinfluensan.

– Minkar har receptorer på sina celler i luftvägarna som liknar de receptorer som människor har och som viruset använder för att ta sig in i cellerna, säger tillförordnad statsepizootolog Karl Ståhl.

Annons

Minkarna blir dessutom sjuka på ungefär samma sätt som människor.

– Det finns en viss ökad dödlighet, men på låga nivåer, så vissa djur blir allvarligt sjuka och dör medan vissa får lindriga symptom och blir sedan immuna, säger Karl Ståhl.

Att smittan fått fäste hos mink och skapat så mycket problem beror på att man, på minkfarmarna, har många minkar tillsammans på begränsad yta, berättar han.

"Inte som i Danmark"

I Danmark har regeringen beslutat att avliva alla minkar sedan en muterad form av coronavirus spridits från minkar till människor på minst fem olika farmar.

I Sverige är dock situationen helt annorlunda, enligt Karl Ståhl.

– I Danmark har man 20 miljoner minkar. I Sverige har vi en väldigt begränsad minkindustri, 40 gårdar varav 20 finns i Blekinge.

Dessutom ska den största andelen av Sveriges minkar avlivas i veckan då "pälsningen" startar, vilket ytterligare glesar ut populationen, säger Karl Ståhl.

Oklart kring muterat virus

Generellt så har man sett fler fall där människor smittat minkar än minkar som smittar människor, men både och förekommer. Framförallt är det personer som arbetar på minkfarmar som riskerar att smittas av minkarna.

– Det virus som man talar om i Danmark, som har förändrat sig och som man säger kan påverka effekten av framtida vaccin – där är det oklart hur lätt det viruset har att etablera sig hos människor, det vet man inte, säger Karl Ståhl.

TT: Är det hållbart att ha minkuppfödning på det sätt man har i Sverige eller borde industrin avvecklas?

Annons

– Det är politiska beslut, vi tar ingen ställning till det. Vårt jobb är att bedöma risken för smittspridning och peka på åtgärder som krävs för att minska risken för både smittspridning och risken för eventuella mutationer.

Ellinor Knoxborn/TT

Fakta: Virus på minkfarmar

I Nederländerna upptäcktes de första fallen av coronasmitta inom minkuppfödningen i april. Där fanns sedan tidigare beslut om att hela minknäringen skulle avvecklas fram till 2024, men på grund av coronaspridningen har detta tidigarelagts till nästa år.

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år. Sedan dess har smittan gått spikrakt uppåt och nu är den konstaterad på 207 av landets 1 138 minkfarmar. Den 4 november fattades beslut om att avliva alla minkar inklusive avelsdjur, sedan en mutation av coronaviruset börjat sprida sig bland minkar och människor på Jylland.

I Sverige upptäcktes det första fallet på en minkfarm den 23 oktober och 5 november konstaterades smitta på ytterligare nio gårdar. Samtliga ligger i Blekinge.

Sveriges första minkfarm etablerades 1928. På 1950- och 60-talet fanns över 1 300 minkfarmar i Sverige. Nu är antalet farmar ett 40-tal men de är betydligt större.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons