Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över åtta minuters tystnad för Floyd

Åtta minuter och 46 sekunder. Så länge tryckte en polisman sitt knä mot George Floyds nacke, tills han dog.
När hundratals människor samlades i Minneapolis för en minnesstund hedrades han med en lika lång tystnad.
USA • Publicerad 5 juni 2020
Minneapolis Borgmästare Jacob Frey (andra från höger) deltar i George Floyds minnesceremoni i Minneapolis.
Minneapolis Borgmästare Jacob Frey (andra från höger) deltar i George Floyds minnesceremoni i Minneapolis.Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Sörjande strömmade till Minneapolis under torsdagen för att delta i minnesstunden för den avlidne George Floyd, vars död har chockat och upprört människor över hela världen.

I kapellet var Floyds guldfärjade kista omgiven av vita blommor. Bakom kistan visades på en skärm en av de många gatumålningar av Floyd som under den senaste tiden målats. I botten av målningen gick det att läsa orden "jag kan andas nu", en referens till "jag kan inte andas," några av de sista ord Floyd hördes yttra innan han dog efter ett polisingripande.

Har berört många

Annons

Minnesceremonin var endast öppen för ett par hundra inbjudna. Utöver familjemedlemmar deltog bland andra senatorn Amy Klobuchar, Minneapolis borgmästare Jacob Frey och medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson. Nästan alla gäster bar munskydd

– Det här är galet, att alla dessa människor har kommit för att se min bror. Det är fantastiskt att han har berört så många hjärtan, sade brodern Philonise Floyd i ett anförande.

Huvudtalare var människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton.

– USA, det är dags att ta itu med det straffrättsliga systemets skyldighet att ta ansvar, sade han.

"Kommer inte sluta"

De fyra poliser som var med vid gripandet av Floyd den 25 maj har avskedats och gripits, misstänkta för dråp och medhjälp till dråp. Floyd var misstänkt för att ha använt en falsk 20-dollarssedel och bar handfängsel när han trycktes ner mot marken av poliserna. En videoinspelning visar hur en av poliserna fortsätter att hålla sitt knä mot Floyds nacke i två minuter och 53 sekunder efter det att den svarte 46-åringen förlorat medvetandet.

De omfattande protesterna efter dödsfallet har fått Al Sharpton att känna sig mer hoppfull än på länge. Nu tror han att landet står inför en verklig förändring.

– Vi kommer inte att sluta. Vi kommer att fortsätta tills hela rättssystemet har förändras, sade han under talet, med hänvisning till protesterna.

Sång och applåder

Under ceremonin varvades böner med sång, tal, applåder och mycket gråt. Många tv-kanaler direktsände från kapellet.

Utanför byggnaden samlades ytterligare hundratals människor för att uttrycka sitt stöd.

– Vi måste stå enade, till och med i coronatider. Jag måste visa solidaritet med George Floyd, sade Yousif Hussein i en intervju med tidningen The New York Times innan han anslöt till de många som hade samlats utanför kapellet.

Fler minnesstunder väntar

Annons

Floyds kropp kommer nu att flygas till Raeford i North Carolina där han föddes, för ytterligare en minnesstund. En tredje, och sista, minnesstund kommer sedan att hållas under lördagen i Houston där Floyd bodde fram tills sin död.

Det polisövervåld som Floyd utsattes för har väckt ilska och sorg över hela världen och har frambringat den största vågen av landsomfattande protester i USA sedan mordet 1968 på människorättsaktivisten Martin Luther King. I tio dagar i rad har protester mot rasism och polisbrutalitet ägt rum i städer från New York på östkusten till Los Angeles på västkusten, övervägande fredliga.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons