Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minskad löneskillnad kvinnor–män i staten

Arbete • Publicerad 14 mars 2023
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor i statlig tjänst minskar. Arkivbild.
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor i statlig tjänst minskar. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

I fjol minskade den genomsnittliga löneskillnaden mellan kvinnor och män i staten med 0,4 procentenheter. Skillnaden är därmed 4,0 procent för en heltidslön, skriver fackförbundet ST:s tidning Publikt.

Arbetsgivarverkets statistik visar att löneskillnaden mer än halverats på tio år – från 8,8 procent 2012 till 4,0 procent förra året.

Annons

I fjol var männens snittlön 41 737 kronor i månaden. Kvinnornas 40 051 kronor per månad, om deltidslöner räknas upp till heltid.

Enligt verket kan skillnaderna förklaras av exempelvis nivå på arbetet, arbetstidsomfattning, arbetsområde och utbildning.

Den löneskillnad som sedan inte kan förklaras via statistik kallas oförklarad löneskillnad. I staten var den 1,2 procent 2021. Analysen av den löneskillnaden för 2022 ska publiceras i maj.

De som jobbar i statlig myndighet under regeringen ingår i statistiken. Exempelvis statliga bolag och riksdagens myndigheter ingår inte.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons