Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland: Tillfälligt eldupphör vid stålverket

Ryssland meddelar att man beordrar eldupphör för sina styrkor vid stålverket Azovstal i den svårt ansatta ukrainska hamnstaden Mariupol under en begränsad tid. Avsikten är att låta civila lämna stålverket.
Ukraina • Publicerad 4 maj 2022
Rök steg från stålverksanläggningen Azovstal på tisdagen. Arkivbild.
Rök steg från stålverksanläggningen Azovstal på tisdagen. Arkivbild.Foto: AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 3 maj.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 3 maj.Foto: Anders Humlebo/TT

Med start på torsdagsmorgonen klockan 8 och fram till klockan 18 plus ytterligare två dagar samma tider, kommer humanitära korridorer att öppnas så att civila kan evakueras från stålverket, meddelar det ryska försvarsdepartementet på onsdagskvällen.

Beskedet kom efter en dag av intensiva attacker mot stålverket – där ryska soldater även rapporterades ha tagit sig in i.

Annons

Det var den ukrainska webbtidningen Pravda som rapporterade att ryska styrkor tagit sig in i Azovstal. Tidningen uppgav att intensiva strider pågick inne på stålverksområdet, som är den sista ukrainska utposten i staden.

I kulvertarna och skyddsrummen under rasmassorna sägs hundratals människor vara kvar och bland dem finns stridande. Ukrainska och ryska uppgifter om hur många som fortfarande befinner sig där – och hur många som ska betraktas som stridande – går isär.

Enligt de ukrainska myndigheterna finns fortfarande ett 30-tal barn kvar i stålverket och väntar på att bli evakuerade.

Många civila dödade

I Donbassregionen i öst, där Donetsk och Luhansk ingår, fortsätter den ryska offensiven.

Ett ryskt anfall mot ett koksverk i Avdijivka i tisdags kan vara det värsta som drabbat civila sedan en tågstation i Kramatorsk bombades för ungefär en månad sedan. Minst tio civila har dödats, enligt lokala ukrainska myndigheter.

Avidijivka ligger intill frontlinjen i omstridda Donetsk i östra Ukraina och är en av flera orter som bombarderades under tisdagen, då Ryssland fortsatte att försöka flytta fram sina positioner i området.

Totalt rapporteras att 21 civila personer har dödats, samt att 27 har skadats. Antalet är inte bekräftat av oberoende källor.

Vill kringskära

Den ryska strategin bedöms vara att anfalla norrifrån, för att på så vis börja omringa de ukrainska styrkor som strider längs med den vertikala frontlinjen som skär genom Donbass. 22 ryska förband har placerats nära staden Izium, enligt underrättelser som Storbritannien offentliggör.

I ett nästa steg bedöms planen vara att angripa städerna Kramatorsk och Severodonetsk – men än så länge lyckas de ryska styrkorna inte bryta igenom.

I Lviv, i relativt lugna västra Ukraina, har ett raketnedslag delvis slagit ut strömmen i staden. Även områden i Transkarpatien, nära gränsen till Ungern och Slovakien, har beskjutits.

Annons

Vid sidan av det har Belarus aviserat militärövningar med kort varsel. Enligt landets försvarsdepartement handlar det om att testa styrkornas reaktionsförmåga.

Tackar Röda korset

Donetsks ukrainske guvernör Pavlo Kyrylenko meddelade på onsdagsmorgonen att ytterligare ett antal bussar med evakuerade har lämnat Mariupol, "tack vare FN och Röda Korset". Under onsdagen planeras ytterligare evakueringar från flera ukrainska städer. Försök att evakuera civila har dock misslyckats gång på gång och är helt avhängiga säkerhetsläget.

Runt 100 000 människor uppskattas finnas kvar i Mariupol som innan kriget hade en befolkning på närmare en halv miljon människor. I tisdags lyckades en bråkdel av dem, drygt 150 personer, evakueras.

Säkerhetsläget förvärrades på tisdagen. Nästan samtidigt som det meddelades att den första gruppen evakuerade hade nått säkerhet inledde de ryska styrkorna ett större anfall mot stålverket, med marksoldater som fick stöd av stridsvagnar, flygbombningar och beskjutning från stridsfartyg.

Nato-transporter hotas

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu meddelade å sin sida att landet från och med nu förbehåller sig rätten att attackera Natotransporter av vapen till Ukraina som legitima militära mål.

– USA och dess Natoallierade fortsätter att fylla på med vapen i Ukraina. Notera gärna att alla transporter från alliansen som anländer dit med vapen eller leveranser till den ukrainska militären ses av oss som legitima mål att förstöra, sade han, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons