Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dådet i Visby riktat mot psykiatrin

Den man som misstänks för onsdagens mord i Visby har erkänt brott. Det säger hans advokat till TT.
Åklagaren uppger på en presskonferens att mannen kan lida av psykisk ohälsa och att han var narkotikapåverkad under dådet.
Brott • Publicerad 7 juli 2022
Kartan visar Donners plats nära Almedalen i Visby.
Kartan visar Donners plats nära Almedalen i Visby.Foto: Anders Humlebo/TT

– Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål. Han har uttryckt att det beror på ett missnöje med den svenska psykiatrin. Hon har fått bli ansiktet för psykiatrin i Sverige, där hon har varit framträdande i många år, säger åklagare Petra Götell.

Den misstänkte 32-åringen, som är bosatt på fastlandet, kom till Gotland i förra veckan. Götell kan inte svara på om han kom till ön för att döda målsäganden.

Annons

– Vi vet att han kom hit förra veckan. Vi håller på att kartlägga exakt vad han gjort och vi håller på att kolla på vad målsäganden (kvinnan) har gjort.

Hon säger att utredarna tror att det handlar om en ensam gärningsman, men tillägger:

– Vi kan i nuläget inte utesluta det (att det finns fler) eftersom det är en del i förundersökningen.

Det har under förhör framkommit uppgifter om att den misstänkte mördaren lider av psykisk ohälsa. Han var narkotikapåverkad under dådet.

Misstänkt koppling till NMR

Enligt uppgifter som Expressen och Aftonbladet publicerade på onsdagen har den 32-årige mannen kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Han har skrivit för organisationens nättidning Nordfront vid flera tillfällen, uppger Expo.

Åklagaren kopplar dock inte ihop dådet med NMR, utan tror att det handlar om ett missnöje mot psykiatrin i Sverige.

– I nuläget är det (NMR) inte fokus för utredningen, men det bedöms och utreds tillsammans med andra myndigheter, säger Petra Götell.

Säpo vill inte kommentera om mannen är känd av dem sedan tidigare, men säger att man understödjer polisen i utredningsarbetet.

– Vi bistår med det som polismyndigheten behöver hjälp med. Vi har ett nära samarbete med dem och utbyter i princip dagligen information med varandra. Det gör vi även i dag, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson på Säpo.

"Slutförs enligt plan"

Polisen skriver på sin hemsida att centrala Visby övervakas med drönare mellan klockan 13 och 18 på torsdagen. Området omfattar främst färdvägen för Mångfaldsparaden som avslutar Almedalsveckan. Paraden inleddes klockan 15.

Annons

– Almedalsveckan kommer att slutföras enligt plan, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen.

Åklagare Petra Götell har begärt 32-åringen häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord, skriver Dagens Nyheter. Häktningsförhandling väntas hållas under fredagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons