Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkt i gruvhålsfall omhäktas

Den man som misstänks för våldtäkt och mordförsök på en ung kvinna som hittades i ett gruvhål i Norberg har omhäktats av Västmanlands tingsrätt.
Åtal ska vara väckt senast den 7 juni.
Brott • Publicerad 10 maj 2022
Den 22-åriga kvinnan räddades ur ett 25 meter djupt gruvhål sedan förbipasserande hört hennes rop på hjälp.
Den 22-åriga kvinnan räddades ur ett 25 meter djupt gruvhål sedan förbipasserande hört hennes rop på hjälp.Foto: Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral JRCC

"Tingsrätten beslutade att misstänkt ska kvarbli i häktet i ytterligare fyra veckor. Han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och våldtäkt. I övrigt vill jag inte kommentera utredningen", skriver åklagare och förundersökningsledare Ann-Sofie Trossing i ett mejl till TT.

25 meter djupt gruvhål

Det var den 22 april som en 22-årig kvinna påträffades i ett 25 meter djupt gruvhål utanför Norberg i Västmanlands län. Hon räddades med hjälp av helikopter och flögs till sjukhus med kraftiga smärtor.

Annons

Brottsmisstankar uppstod snabbt, och tre dagar senare anhölls en man i 40-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och försök till mord.

Mannen häktades dagen därpå.

Mannen är sedan tidigare dömd för flera mindre förseelser. Enligt Dagens Nyheter har han ett utvisningsbeslut från Migrationsverket efter att ha nekats asyl 2018.

DN uppger vidare att flera personer i mannens närhet ansökt om kontaktförbud mot honom. Ansökningarna avslogs.

Exfru försvunnen

Under 2020 försvann mannens exfru från närbelägna Surahammar. Polisen gjorde då flera efterforskningar, men utan framgång. Några brottsmisstankar uppstod aldrig, men efter mordförsöket i Norberg har polisen börjat granska fallet på nytt.

Enligt Johan Thalberg, presstalesperson vid polisregion Mitt, rubriceras dock ärendet fortsatt som ett försvinnande, och att det inte finns någon brottsrubricering.

– Inget har förändrats i ärendet. Vi har fått frågor om det ska genomföras några fysiska eftersök på olika platser efter den här kvinnan. Det beskedet jag har fått är att det inte planeras i närtid, men det kan inte uteslutas för all framtid. Det beror på vad man landar i när man tittar närmare på uppgifterna, säger han.

TT: Har mannen hörts på nytt om försvinnandet?

– Vi tittar på de här uppgifterna, men vi vill inte kommentera närmare på varför vi gör det.

Misstänkt jäv

Nyligen lämnade mannens advokat fallet med kvinnan i gruvhålet. Anledningen är att hon tidigare varit målsägandebiträde åt mannens exfru, och att det därmed fanns risk för jäv.

Annons

Mannens nye försvarare Anders Ylönen säger till VLT att mannen nekar till anklagelserna.

– Min klient förnekar alla anklagelser om brott, det är det jag kan säga i nuläget, säger Anders Ylönen.

Åklagarsidan har hittills inte velat gå ut med kvinnans skadeläge eller hur länge hon varit fast i gruvhålet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons