Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Motstridigt om finskt stridsflyg till Ukraina

Finlands statsminister Sanna Marin öppnar upp för diskussion om att överlåta stridsflygplan till Ukraina.
Uttalandet tonas dock ned av flera andra, däribland president Sauli Niinistö.
Ukraina • Publicerad 11 mars 2023
Sanna Marin och Volodymyr Zelenskyj i Kiev på fredagen.
Sanna Marin och Volodymyr Zelenskyj i Kiev på fredagen.Foto: Ukrainas presidentstab/AP/TT

Sanna Marin besökte på fredagen Ukraina på inbjudan av president Volodymyr Zelenskyj.

Hon kommenterade flygfrågan under en presskonferens på fredagskvällen efter en fråga från nyhetsbyrån STT: Vad är statsministerns ståndpunkt i att skicka kraftfullare vapen, som stridsflygplan, till Ukraina?

Annons

– Vi kunde nog, som jag ser det, föra en diskussion också vad gäller Hornet – vore det möjligt att överlåta sådana till Ukraina och vilken slags utbildning det kräver som komplement, svarade hon.

Inga beslut

Marin framhöll dock att inga beslut har fattats om saken och att diskussionerna befinner sig i ett tidigt skede.

Det finländska flygvapnet kommer att använda sina flygplan av typen F-18 Hornet fram till slutet av nästnästa år då de ersätts med en annan modell från USA, F-35.

– Naturligtvis måste vi samtidigt ta hänsyn till Finlands geopolitiska läge och att vi i alla lägen måste sköta vårt eget nationella försvar.

Visste inte om

Nu får Sanna Marin kritik för att inte först ha diskuterat den känsliga frågan internt. Försvarsminister Antti Kaikkonen säger till flera medier att han inte på förhand visste om att hon i Kiev skulle tala om att överlåta jaktplan till Ukraina. Enligt Kaikkonen kommer Finland fortfarande att behöva sina stridsflygplan under de närmaste åren.

Motstridiga uppgifter hörs även från president Sauli Niinistö, som i veckan haft möten med amerikanska toppolitiker i Washington.

– Det har inte varit tal om saken med någon, säger Niinistö till STT.

Försvarsmakten har inte heller fört någon diskussion om att överlåta F-18 till Ukraina, uppger flygvapenchefen Juha-Pekka Keränen, för Helsingin Sanomat.

På lördagen uppger också Sanna Marin för Iltalehti att "inga beslut eller linjedragningar i ärendet har gjorts”.

”När det gäller flygplan får Finland ersättande utrustning inom de närmaste åren och därför bör vi diskutera hur de avskrivna planen ska återanvändas", skriver hon till tidningen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons