Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

MSB: Stärk civilförsvaret med 6 miljarder

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) lägger fram 700 förslag till regeringen kring hur civilförsvaret kan stärkas till nästa år, rapporterar
Samhälle • Publicerad 10 maj 2022
It-säkerheten och räddningstjänsten bör stärkas vid händelse av krig, enligt MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka. Arkivbild.
It-säkerheten och räddningstjänsten bör stärkas vid händelse av krig, enligt MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

Om förslagen genomförs kommer det att kosta 6 miljarder kronor.

Förslagen, som läggs fram under tisdagen, är inte helt offentliga än men en stor del av dem rör kommunernas arbete. MSB vill bland annat inrätta en fond för kommunerna där de kan ansöka om pengar för att säkra att verksamheter som skola och äldreomsorg, i händelse av krig, har tillgång till vatten, värme och drivmedel.

Annons

MSB anser också att räddningstjänsten bör stärkas med 900 miljoner kronor extra för att kunna fungera bättre vid krig.

– En förmåga som räddningstjänsten behöver ha är att kunna sanera farliga ämnen. Vi har byggt en motståndskraft för pandemier och klimathot men inte för krig. Så den förmågan har över tid inte använts eller övats, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka till radion.

It-säkerheten behöver även stärkas, enligt MSB. Det kan bland annat handla om att tillföra ytterligare datahallar, fortsätter Charlotte Petri Gornitzka.

– När det gäller cyberattacker handlar det om att kunna upptäcka dem tidigare. Där föreslår vi sensorer för att snabbare kunna upptäcka eventuella it-attacker.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons