Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

MSF: Utred dåd mot förlossningsklinik i Kabul

Läkare utan gränser (MSF) kräver att attacken mot en förlossningsklinik i Kabul i maj utreds ordentligt av afghanska myndigheter.
Afghanistan • Publicerad 3 juni 2020
Afghansk säkerhetspersonal med ett spädbarn i famnen efter attacken mot en förlossningsklinik i Kabul den 12 maj i år.
Afghansk säkerhetspersonal med ett spädbarn i famnen efter attacken mot en förlossningsklinik i Kabul den 12 maj i år.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Det är fortfarande inte klarlagt vem som låg bakom dådet den 12 maj, då beväpnade gärningsmän urskillningslöst mejade ned sjuksköterskor, nyblivna mödrar och spädbarn.

"Av det skälet uppmanar vi relevanta myndigheter att företa en utredning om den här brutala attacken", skriver MSF i ett uttalande.

Annons

Enligt officiella siffror dödades 24 personer i dådet mot kliniken, som ligger i västra delen av den afghanska huvudstaden. President Ashraf Ghani har anklagat både talibanrörelsen och IS för att ligga bakom.

MSF:s egen rapport gör gällande att 15 mödrar eller blivande mödrar dödades, däribland fem som var "minuter, eller som mest några timmar" från att föda.

"Gärningsmännen gick systematiskt från rum till rum och mördade mammorna i deras sängar", skriver MSF, och konstaterar att det är uppenbart att själva förlossningskliniken var målet för attacken.

"Det här var en terrorattack i syfte att sätta skräck i en sårbar grupp", fortsätter organisationen.

Såväl Afghanistan som EU, USA och många andra delar av det internationella samfundet har fördömt det ovanligt grymma dådet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons