Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Muslimska kvinnor skulle "säljas" av nättroll

En Bollywoodstjärna, en framstående journalist och aktivister finns bland de hundra indiska kvinnor som på en app har lagts ut “till försäljning”. Två personer har gripits i kölvattnet på den våg av trakasserier mot muslimer som sköljer över Indien.
Indien • Publicerad 4 januari 2022
Muslimska kvinnor går förbi en skylt med namnet på den hindunationalistiska rörelsen Sri Ram Sena i ett bostadsområde i Belagavi i Indien. Arkivbild.
Muslimska kvinnor går förbi en skylt med namnet på den hindunationalistiska rörelsen Sri Ram Sena i ett bostadsområde i Belagavi i Indien. Arkivbild.Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

På appen Bulli Bai lades bilder på muslimska kvinnor ut med meddelandet att de är “for sale” – till salu. Efter att ha utlöst en storm av avsky och protester togs appen bort, rapporterar BBC.

En av dem som har drabbats är advokaten och journalisten Khadija Khan.

Annons

– Det sänder ut ett budskap om att det är fritt fram att öppet förödmjuka muslimska kvinnor och ”sälja” dem på nätet, säger Khadija Khan till AP.

Nättrollens metod upprepas

Bland de andra kvinnor som fått sina foton utlagda via appen finns också en prisbelönt Bollywoodskådespelare, journalister, artister och aktivister.

Polisen har gripit två personer, en kvinna och en 21-årig teknikstuderande man.

Det här är andra gången som nättroll sätter i system att utan kvinnornas medgivande lägga ut bilder på dem och iscensätta en fejkbudgivning av dem. I somras förra året skapades ”Sulli Deals” – en app och en hemsida där ett 80-tal muslimska kvinnors profiler lades ut ihop med beskrivningen ”deals of the day”, det vill säga dagens kap. "Sulli" är ett nedsättande slangord som hindunationalistiska nättroll brukar använda om muslimska kvinnor, och ordet "bulli" är även det ett pejorativt slangord. Polisen inledde en utredning men ännu har inget åtal väckts, enligt BBC.

Extremistiska trakasserier

Nättrollens trakasserier ska ses i ljuset av Indiens alltmer polariserade politiska klimat, där hindunationalistiska extremister på olika vis gått till angrepp mot muslimer, inte sällan efter att en hatstämning piskats upp på sociala medier.

Fakta: Näthat mot kvinnor i Indien

Ju mer frispråkiga kvinnor i Indien är ju mer sannolikt är det att de utsätts för trakasserier på nätet. Det visar en rapport som Amnesty International publicerade 2018. Graden av trakasserier var än högre om kvinnorna dessutom tillhör en religiös minoritet eller de marginaliserade "lägst stående" kasterna, visar rapporten.

Under senare år har antalet nättrakasserier mot muslimska kvinnor ökat, något som kopplas ihop med de senaste årens polariserade politiska klimat i Indien.

Källa: BBC

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons