Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Myanmar hett ämne vid toppmöte i Jakarta

Samarbetsorganisationen Aseans pågående möte i Jakarta domineras av konflikten i Myanmar. Men de tio länder som deltar i toppmötet är splittrade i frågan om hur krisen ska tacklas.
Indonesien • Publicerad 14 juli 2023
Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi deltar i Aseans möte i Jakarta i Indonesien.
Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi deltar i Aseans möte i Jakarta i Indonesien.Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT

Dödsbringande flygbombningar och beskjutningar. Flera tusen civila som fallit offer för våldet. Den allvarliga situationen i Myanmar till trots har medlemsländerna i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean haft svårt att enas kring hur krisen ska tacklas.

Huruvida samarbetet med militärjuntan i Myanmar ska återupptas eller inte är en av knäckfrågorna vid Aseanmötet i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Annons

Det var i februari 2021 som Aung San Suu Kyis regering störtades av Myanmars militär. Minst 6 000 civila har dödats "av politiska skäl", enligt en rapport från Norges fredsforskningsinstitut (Prio), sedan militärens maktövertagande i Myanmar.

Det avser bara juntastyrets första 20 månader och mörkertalet antas vara stort.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons