Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Myanmar: Tiotals döda i ras vid jadegruva

Myanmar • Publicerad 15 augusti 2023
Människor samlas vid gruvan där ett jordskred inträffat. Hittills har 25 kroppar bärgats.
Människor samlas vid gruvan där ett jordskred inträffat. Hittills har 25 kroppar bärgats.Foto: AP/TT

Räddningsarbetare har bärgat 25 döda efter ett jordras vid en oreglerad jadegruva i ett svårtillgängligt område i Myanmar. Ytterligare 14 personer saknas och räddningsarbetet fortsätter under onsdagen.

Monsunregn och översvämningar har drabbat landet de senaste dagarna. Raset inträffade utanför staden Hpakant i norr. En cirka 150–180 meter hög jordhög kom i rörelse av det kraftiga regnet och kollapsade, enligt räddningsarbetarna.

Annons

Gruvan var vid olyckstillfället stängd på grund av regnen. Offren tros vara ortsbor som grävde i lermassorna i jakten på något värdefullt.

Utvinning av den i grannlandet Kina populära jaden är en lönsam verksamhet i Myanmar, men dödsolyckor bland arbetarna är vanliga i oreglerade gruvor. Under ett jordskred 2020 dog över 170 arbetare i samma område.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons