Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mycket att göra för Truss – och det brådskar

Skyhöga elräkningar, ringlande vårdköer, bråk om brexit och ett splittrat parti.
När Liz Truss blir Storbritanniens premiärminister ärver hon en lång lista med saker att göra.
Storbritannien • Publicerad 6 september 2022
Boris Johnson svarar på frågor i parlamentet i mars i år.
Boris Johnson svarar på frågor i parlamentet i mars i år.Foto: Jessica Taylor/Storbritanniens parlament via AP/TT
Liz Truss firades in som ny partiledare på måndagen.
Liz Truss firades in som ny partiledare på måndagen.Foto: Stefan Rousseau/poolfoto via AP/TT
Vårdarbetare vid Saint Thomas-sjukhuset i London sitter på en mur som blivit en minnesplats för de människor som har avlidit under pandemin. Arkivbild.
Vårdarbetare vid Saint Thomas-sjukhuset i London sitter på en mur som blivit en minnesplats för de människor som har avlidit under pandemin. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT
Liz Truss besökte Kiev och träffade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba den 17 februari, en vecka innan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen.
Liz Truss besökte Kiev och träffade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba den 17 februari, en vecka innan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen.Foto: Efrem Lukatsky/poolfoto via AP/TT
Brexitkritiker demonstrerar vid den irländska gränsen i Carrickcarnon i november förra året, för att avråda den brittiska regeringen från att vidta några nödåtgärder. Arkivbild.
Brexitkritiker demonstrerar vid den irländska gränsen i Carrickcarnon i november förra året, för att avråda den brittiska regeringen från att vidta några nödåtgärder. Arkivbild.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Skenande priser

Britterna pressas, likt övriga Europa, av högre levnadskostnader och skenande elpriser. Regeringen införde nyligen ett riktat bidrag till hushållen för att de ska kunna betala sina räkningar, men det vill Liz Truss slopa.

Annons

Hon lovar att tillkännage ett eget stödpaket inom en vecka, men har inte velat säga något om det på förhand.

– Men sättet jag skulle göra det på är det konservativa sättet, där man sänker skattetrycket. Inte dela ut bidrag, sade hon i saken i en intervju med The Financial Times för några veckor sedan.

Oppositionen vill att man fryser elpriserna och kompenserar elbolagens förluster. Truss har inte uteslutit det, eller några andra åtgärder.

Inflationen och de stigande priserna har i sin tur börjat leda till strejker landet över.

.

Vårdkris

Det råder stor kris inom den brittiska vården. Efter pandemin är det långa operationsköer, patienter väntar i timtal på akutmottagningar och det saknas tiotusentals anställda.

Liz Truss lovar att dra tillbaka den höjning av sjuk- och socialförsäkringsavgifterna som Boris Johnson införde tidigare i år. Syftet med höjningen var att ge vården resurser att komma ikapp.

Pengarna gör mer nytta i invånarnas plånböcker, har den tillträdande premiärministern anfört. Men det framgår inte hur stigande vårdkostnader ska finansieras, inte minst då hon också lovar stora skattesänkningar "från dag ett".

Truss konkurrent om ledarposten, Rishi Sunak, har varnat för att hon kommer att "hälla bensin på inflationselden" med mångmiljardlån.

Annons

.

Ukraina

"En av få saker som man kan vara näst intill säker på när det gäller Truss första veckor i ämbetet är bilder på henne i Kiev sida vid sida med Volodymyr Zelenskyj", skriver The Guardians politikreporter Peter Walker.

Storbritannien har under Boris Johnson – och med Liz Truss som utrikesminister – sökt gå i täten för omvärldens stöd till Ukraina sedan Ryssland inledde den regelrätta invasionen i februari.

Storbritannien kommer att vara Ukrainas närmaste allierade så länge som det krävs, lovar Truss.

I det spända omvärldsläget vill hon höja försvarsbudgeten ytterligare, till tre procent av landets BNP. Så stor har den inte varit sedan mitten av 1990-talet.

.

Brexit

Nej, det är inte över. Det skaver ännu kring det så kallade Nordirlandsprotokollet, som ska förhindra att det uppstår en hårt reglerad gräns mellan brittiska Nordirland och EU-medlemmen Irland i ett alltjämt spänt läge.

Protokollet har å andra sidan lett till handelsstrul mellan Nordirland och övriga Storbritannien, vilket har orsakat regeringskris i Belfast och irritation i London.

Annons

Om EU inte vill omförhandla avtalet så är det den brittiska regeringens plikt att vidta åtgärder, skrev Liz Truss i ett debattinlägg i The Financial Times i juli. En sådan åtgärd skulle kunna vara att aktivera en nödklausul i avtalet som låter endera part införa egna regler för att slå vakt om sina intressen.

Det planeras redan för en resa till Dublin, enligt källuppgifter i The Sunday Times.

.

Partisplittring

Boris Johnsons skandalartade sorti har tärt på Konservativa partiet. En misstroendeomröstning som hölls innan han meddelade sin avgång blottlade klyftan: Johnson fick med sig 211 Tory-ledamöter, medan 148 ville fälla honom.

Johnson har fortfarande en plats i parlamentet och det spekuleras vilt om vad han har för planer.

Inför partiledarvalet hade både Liz Truss och Rishi Sunak högt tonläge om Johnsons arv, och bedömdes rikta sig mot medlemmar i en särskilt konservativ kärna. I valets första omgångar hade Truss dock ovanligt lågt stöd bland sina Tory-kollegor i parlamentet.

Liz Truss kommer att regera med det stora mandat som Boris Johnson fick i valet i december 2019, men de konservativa har nu fallit långt efter Labour i opinionen. När premiärministern ska staka ut sin riktning för landet lär oppositionen inte vara sen att påtala detta.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons