Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Myggor ska stoppa denguefeber

Ont ska med ont fördrivas. I ett projekt i Honduras testas nu en ovanlig metod för att få bukt med den tropiska infektionssjukdomen denguefeber. Viruset som sprids med myggor ska nu stoppas – med andra myggor.
Hälsa • Publicerad 18 september 2023
Edgard Boquín, projektledare på Läkare utan gränser, studerar burken med myggor som snart ska släppas ut i Tegucigalpa i Honduras. Myggorna bär på bakterien Wolbachia som hindrar att myggan för vidare denguefeber till människor.
Edgard Boquín, projektledare på Läkare utan gränser, studerar burken med myggor som snart ska släppas ut i Tegucigalpa i Honduras. Myggorna bär på bakterien Wolbachia som hindrar att myggan för vidare denguefeber till människor.Foto: Elmer Martinez/AP/TT
Denguefeber är en sjukdom som orsakas av ett virus som sprids främst via myggarten Aedes aegypti.
Denguefeber är en sjukdom som orsakas av ett virus som sprids främst via myggarten Aedes aegypti.Foto: Johan Hallnäs/TT
I Honduras smittas omkring 10|000 människor om året med denguefeber. Genom att släppa ut bakteriemyggor hoppas man att denguesmittan ska minska.
I Honduras smittas omkring 10|000 människor om året med denguefeber. Genom att släppa ut bakteriemyggor hoppas man att denguesmittan ska minska.Foto: Elmer Martinez/AP/TT
I stället för att undvika myggor för att slippa denguefeber släpps det ut fler myggor - som ska stoppa smittan.
I stället för att undvika myggor för att slippa denguefeber släpps det ut fler myggor - som ska stoppa smittan.Foto: Elmer Martinez/AP/TT

Virussjukdomen denguefeber drabbar uppskattningsvis omkring 400 miljoner människor varje år. Även om dödligheten är förhållandevis låg, runt 40 000 avlider av sjukdomen årligen, så orsakar den stort lidande i många länder och belastar sjukvårdssystemen hårt.

Virus utvecklas inte

Viruset sprids med myggor och en strategi har varit att bekämpa de myggorna. Men en utmaning är att många myggstammar blivit resistenta mot bekämpningsmedlen. Det finns vaccin mot denguefeber, men inget som ger ett tillräckligt skydd. Det finns inte heller någon effektiv behandling.

Annons

Men genom att låta myggor som bär på bakterien Wolbachia sprida sig har man närmat sig en lösning. Myggor som bär på just den bakterien har nämligen visat sig inte sprida sjukdomar som dengue, zika och chikungunya.

Honmyggor som blivit infekterade med bakterien för den sedan vidare till sina avkommor. Tanken är att hela myggbeståndet ska ersättas med de som bär på bakterien. Metoden, som utvecklats av bland annat World Mosquito Program, har redan testats framgångsrikt i exempelvis Indonesien. Där sjönk antalet rapporterade fall av denguefeber med 76 procent efter att bakteriemyggor släppts ut, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Hårt drabbat land

I Honduras arbetar nu Läkare utan gränser med lokala aktörer för att placera ut bakterieinfekterade myggor framför allt i olika delar av huvudstaden Tegucigalpa. Under det kommande halvåret ska omkring 9 miljoner bakteriemyggor släppas ut. Honduras är hårt drabbat av denguefeber och runt 10 000 människor smittas varje år.

Många av myggorna kommer från Colombia där World Mosquito Program driver en slags myggfabrik som föder upp bakterieinfekterade myggor. Dessa placeras i glasburkar och tas till olika platser där de släpps ut.

En del av arbetet går ut på att få med sig lokalbefolkningen i att låta glasburkar fulla med mygg hängas upp i trädgårdar och på andra platser.

Forskarna vet inte säkert hur bakterien blockerar viruset, och de vet därför inte om viruset kommer att kunna utveckla resistens mot den.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons