Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Myggupptäckt kan hjälpa bekämpa sjukdomar

Forskare har avslöjat vad i människans doft som lockar myggor. Upptäckten kan bidra till att bekämpa myggburna sjukdomar i framtiden.
Vetenskap • Publicerad 7 maj 2022
En aedes aegypti-mygga undersöker huden på en människa. Arkivbild.
En aedes aegypti-mygga undersöker huden på en människa. Arkivbild.Foto: Andre Penner/AP/TT

– Målet nu är att ta fram dofter som kan locka myggor, stöta bort myggor eller dofter som maskerar att vi är människor, säger Rickard Ignell, professor vid Institutionen för växtskyddsbiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Myggan Aedes aegypti – som sprider sjukdomar som zika, dengue och gula febern – ger sig nästan uteslutande på människor.

Annons

En forskargrupp vid Princeton University har med hjälp av forskare vid SLU undersökt hur myggans hjärna reagerar på olika dofter. På så sätt har forskarna identifierat vilka ämnen som väcker myggans hunger efter människoblod. Studien har publicerats i tidskriften Nature.

– Mänsklig doft ger upphov till ett ganska unikt mönster i myggornas luktbulb i hjärnan. Det vi har gjort är att testa om de här två dofterna som aktiverade myggans hjärna också var beteendeaktiva, säger Ignell.

Parfym eller lotion

Ämnena är decanol och undecanol, vilka är biprodukter från nedbrytningen av sebum, ett ämne som finns på huden.

Genom att tillverka en syntetisk människodoft kunde forskarna studera myggornas beteende, bland annat i en vindtunnel.

Förhoppningen är att upptäckten ska kunna leda till utvecklingen av medel som på olika sätt kan skydda mot myggan.

– Man kan dels använda sig av de här dofterna för att attrahera myggor till fällor. Man kan också tänka sig att man tar en doft som luktar djur – det behöver inte lukta illa – och använder som parfym eller lotion på kroppen för att förvirra myggorna. Eller om man hittar en doft som myggorna känner som väldigt avskräckande, säger Rickard Ignell.

"Inte riktigt där ännu"

Ett exempel är malariamyggor som avskyr doften av höns, vilket testats i en studie i Etiopien.

Dagens myggmedel har flera nackdelar, de är milt toxiska samtidigt som myggor börjar bli resistenta mot dem, berättar Rickard Ignell.

– Så det skulle behövas nya ämnen, men vi är nog inte riktigt där ännu. Det finns också etiska regler och det är inte alltid enkelt att få tillstånd att applicera en kemikalie på huden på en människa.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons