Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Myndighet varnar för skyddsrumsfusk

Civilförsvar • Publicerad 6 maj 2022
MSB har noterad skumma skyddsrumsaffärer. Arkivbild.
MSB har noterad skumma skyddsrumsaffärer. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I Ukrainakrigets skugga hör företag av sig till ägare av fastigheter med skyddsrum för att sälja besiktning av dessa.

Men företagen kommer med vilseledande information och får det att låta som om besiktningen är obligatorisk, att den sker på statens uppdrag och att den kostar pengar, enligt MSB, som ser allvarligt på saken.

Annons

"MSB har inte gett något företag i uppdrag att besikta skyddsrummen", säger Anders Johannesson, chef för enheten för befolkningsskydd på MSB, i ett pressmeddelande.

Att besiktiga skyddsrum, framhåller MSB, kan ske på två olika grunder: Antingen har myndigheten valt ut skyddsrummet för kontroll eller tillsyn, eller så har fastighetsägaren själv – frivilligt och på egen bekostnad – initierat en besiktning för att ta reda på skyddsrummets skick.

"Besiktningen som sker på uppdrag av MSB är kostnadsfri och fastighetsägaren får då en skriftlig kallelse cirka fyra veckor i förväg. Den skyddsrumssakkunniga som fått i uppdrag från MSB att kontrollera eller göra tillsyn av skyddsrummet ska vid mötet med fastighetsägaren uppvisa sitt behörighetskort som certifierad skyddsrumssakkunnig", säger Anders Johannesson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons