Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mystiska mord inom Rysslands elit förbryllar

Sedan Ukrainakrigets utbrott har ett flertal högt uppsatta personer i Ryssland avlidit under oklara omständigheter. Dödsfallen kan vara ett tecken på en ökad konkurrens inom landets elit, anser Hugo von Essen på Utrikespolitiska institutet.
Ryssland • Publicerad 3 september 2022
Dödsfallen inom Rysslands toppskikt kan tyda på en skärpt maktkamp enligt Hugo von Essen, Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Dödsfallen inom Rysslands toppskikt kan tyda på en skärpt maktkamp enligt Hugo von Essen, Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Tidigare i veckan hittades Ravil Maganov, styrelseordförande i oljejätten Lukoil, död. Han hade då fallit från ett fönster på sjätte våningen på ett sjukhus i Moskva där han vårdades.

Maganov är det senaste i raden av dödsfall som under 2022 drabbat förmögna, mäktiga ryssar. Tidigare under året har minst tre chefer vid energibolaget Gazprom och dess dotterbolag antingen mördats eller hittats döda, och fler exempel finns både på hög nivå inom statsförvaltningen och inom andra delar av det ryska näringslivet. De avlidna personerna har bland annat hittats ihjälskjutna eller med självmordsbrev.

Annons

Hugo von Essen är analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Han har två hypoteser till dödsfallen.

– Det är så klart spekulativt, men det här tyder framför allt på att det pågår interna maktspel i det politiska och ekonomiska system Putin byggt upp. Det är tydligt vem som styr – Putin – men under honom finns mycket utrymme att manövrera sig till mer makt.

– De här dödsfallen skulle kunna vara en del av det maktspelet, där personer inom olika grupper tar chansen till att få ökat inflytande, säger Hugo von Essen.

Förändrad maktbas

Hugo von Essen beskriver situationen som en "huggsexa" där oligarker och inflytelserika personer slåss om mer makt. Han påpekar samtidigt att dödsfallen även kan vara ett sätt att befästa Putins makt.

– En alternativ teori är att dödsfallen inte enbart är ett resultat av inbördes konflikter, utan att de snarare är dirigerade av Putin för att styra om maktbasen under sig. Det kan röra sig om personer som gjort sig onödiga eller som inte agerat med det sätt som högsta ledningen vill att de ska.

TT: Kan man verkligen vara säker på att alla dödsfall är mord?

– Helt säker kan man inte vara, och i vissa fall kan det så klart röra sig om helt andra dödsorsaker, men det är suspekt att så många personer drabbats i år och att flera av dödsfallen sett ut som mord.

Ökad konkurrens inom eliten

Enligt Hugo von Essen har västländernas sanktioner fått förmögna exilryssar att återvända till landet. I kombination med den hårt ansatta ekonomin har konkurrensen ökat inom landets politiska och ekonomiska elit.

– Putins typ av styrning handlar mycket om att delegera makt nedåt. Han är fokuserad på större frågor och på det utrikespolitiska. Det ger följden att aktörer på lägre nivåer slåss för att komma närmare Putin, säger Hugo von Essen.

– Oavsett orsaken bakom dödsfallen tyder de på att systemet är instabilt, att det vacklar och att det är riskabelt för dess spelare. Det bådar inte gott för systemet i sig, och speciellt inte för Putin som byggt upp det. Hans makt vilar på att systemet upprätthålls.

Fakta: Urval av dödsfall och mordförsök under 2022

25 Februari: S:t Petersburg

Aleksandr Tjuljakov, finans- och säkerhetschef på Gazprom, hittas död i sitt hem.

24 mars: Nizjnij Novgorod

Miljardären Vasilij Melnikov, chef vid företaget Medstom, hittas död i sitt hem tillsammans med sin fru och parets två söner.

18 april: Moskva

Oligarken Vladislav Avajev hittas död i sitt hem. Bredvid honom hittas hans fru och tonårsdotter ihjälskjutna. Avajev har tidigare varit vice ordförande i Gazprombank.

19 april: Lloret de Mar

Oligarken Sergej Protosenja hittas död i sin villa i Spanien tillsammans med sin fru och dotter.

2 maj: Sotji

Andrej Krukovskij, chef för skidorten Krasnaja Poljana i Sotji, faller från en klippa och dör under en vandringstur. Skidorten ägs av Gazprom.

9 maj: Mytisjtji

Den tidigare chefen för Lukoil, Aleksandr Subbotin, avlider i samband med ett besök hos en schaman.

20 juni: Moskva

Vadim Zimin, hittas skjuten i sitt hem. Zimin har en bakgrund inom den ryska försvarsmakten och brukade bland annat bära portföljen med Putins kärnvapenkoder. Zimin hamnade i koma till följd av sina skador.

5 juli: S:t Petersburg

Multimiljonären Jurij Voronov hittas ihjälskjuten i sin simbassäng. Voronov hade via sitt transportbolag starka kopplingar till Gazprom.

1 september: Moskva

Ravil Maganov, ordförande för energibolaget Lukoil, faller från ett fönster på sjätte våningen på ett sjukhus.

Källor: YLE, BBC, Newsweek

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons