Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Irak bryter med Sverige – "växande ilska"

Irak bryter de diplomatiska kontakterna med Sverige. Beskedet riskerar att få stora konsekvenser.
– Synen på Sverige hos stora muslimska nationer har gått från mycket positiv till den mest negativa som tänkas kan, säger Mellanösternexperten Ingmar Karlsson till TT.
Irak • Publicerad 20 juli 2023
Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani. Arkivbild.
Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

I samband med manifestationen i Stockholm, där en koran skulle brännas, kom beskedet att Irak uppmanar Sveriges ambassadör att lämna landet och kallar hem sin högsta diplomat i Sverige, dess chargé d’affaires.

Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani hade redan inför den planerade koranbränningen hotat med att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige. När manifestationen sedan inleddes och hade pågått ungefär en halvtimme kom också beskedet.

Annons

– Det är väl en allmän växande ilska hos stora delar av den muslimska världen och det finns risk för att andra länder följer samma linje. Jag tror inte att det kan bli lika dramatiskt som i Irak, men man vet aldrig, säger Ingmar Karlsson, författare och tidigare diplomat.

Karlsson tror att det "på längre sikt" nog klingar av.

– Danmark var ju i en ännu värre situation efter Mohammedteckningarna men där lade det sig så småningom. Det är upprörda känslor nu, men det beror på vad som händer framöver.

"Allvarlig första indikation"

Terrorforskaren Magnus Ranstorp ser den irakiske premiärministerns uttalande som allvarligt.

– Det här kan potentiellt sprida sig till andra länder, inte att de kapar banden med Sverige men att de mobiliserar mot Sverige. Det här är en allvarlig första indikation på att det här blir allvarligt.

Även Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, betraktar upptrappningen som allvarlig.

– Koranbränningarna är inget som svenska regeringen gör. Att föra upp det på statlig nivå som Irak hotar att göra nu är inte bra, det vi behöver i det här läget är snarare det omvända: en nedtrappning.

Han anser att det i detta läge är viktigt att lyfta frågan på EU-nivå så att man kan komma över i ett dialogspår.

Tystnad från Billström

TT har upprepade gånger sökt Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) för en kommentar om den senaste händelseutvecklingen, men han avböjer intervju via sin pressekreterare.

Tidigare, under torsdagsförmiddagen, kom beskedet att Billström kallat upp Iraks högste representant i Sverige med anledning av att den svenska ambassaden i Bagdad stormades. Billström var då tydligt kritisk mot att irakiska myndigheter inte skyddat ambassaden bättre.

Annons

Det är oklart om det mötet hann äga rum innan beskedet kom om att Irak bryter relationerna.

I ett uttalande skrev Billström:

"Det som har skett är helt oacceptabelt och regeringen fördömer å det starkaste dessa attacker. Irakiska myndigheter har en otvetydig skyldighet att skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal enligt Wienkonventionen. Det är uppenbart att irakiska myndigheter allvarligt brustit i detta ansvar", skrev Billström i ett skriftligt uttalande.

"Måste reagera stenhårt"

Ingmar Karlsson tycker inte att Billströms ord var för hårda.

– Man måste reagera stenhårt. Det talar klarspråk om beskickningens säkerhet, säger han.

TT: Går det att reparera skadan?

– Jo, det går på lång sikt och att komma tillbaka dit är en lång och svår väg. Men jag vet inte hur lång tid det tar, säger Ingmar Karlsson.

– Riskerna är att det triggar reaktionerna mot svenska intressen, inte bara i den muslimska världen. Och det skulle även kunna bli attacker i Sverige och mot svenskar, som terrordådet på Drottninggatan. Det kan man inte utesluta.

Rättad: I en tidigare version av texten användes fel ord i ett av citaten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons