Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nato höjer inte beredskapsnivå för kärnvapen

Nato ser ingen anledning att höja beredskapsnivån för kärnvapen, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg. Detta trots Rysslands hot mot länder som hjälper Ukraina.
Polen • Publicerad 1 mars 2022
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under en pressträff på flygbasen Lask i Polen.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under en pressträff på flygbasen Lask i Polen.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

– Vi kommer alltid att göra vad som krävs för att skydda och försvara våra allierade, men vi tror inte att det finns något behov nu att ändra beredskapsnivån för Natos kärnvapenstyrkor, säger Stoltenberg.

Kreml uppgav i måndags att dess land-, luft- och sjöstyrkor hade satts i högsta beredskap efter president Vladimir Putins order. Putin har också uppmanat omvärlden att inte lägga sig i konflikten och att det kan leda till "konsekvenser större än någon av er mött i historien”.

Annons

Nato har inga egna kärnvapen, men tre av medlemsländerna - USA, Storbritannien och Frankrike - har det.

Stoltenberg betonar att Ryssland har skrivit under flera avtal där man kommit överens om att kärnvapenkrig inte kan vinnas och inte ska utkämpas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons