Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Navalnyj utsätts för "disciplinära aktiviteter"

Sju timmar framför symaskinen följt av ytterligare några timmar sittandes på en träbänk under ett porträtt av Rysslands president Vladimir Putin.
Så ser den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs vardag ut på högsäkerhetsfängelset IK-6.
Ryssland • Publicerad 1 juli 2022
Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.Foto: Vladimir Kondrashov/AP/TT

Det var i mitten av juni som Navalnyj förflyttades till högsäkerhetsfängelset. I inlägg som har lagts ut på hans sociala medier-konton beskriver Navalnyj sin vardag.

På lördagar räcker det med fem timmar vid symaskinen, följt av några timmar under porträttet – något som av fängelset beskrivs som "disciplinära aktiviteter". På söndagar, då han får "ledigt", måste han tillbringa tio timmar i ett rum sittandes på en träbänk.

Annons

Vidare uppger Navalnyj att han tvingas lyssna på låtar som "Ära till FSB", en hyllningshymn till den ryska säkerhetstjänsten.

"Men ni känner mig. Jag är en optimist som försöker se saker från den ljusa sidan, även om min tillvaro är mörk. Jag försöker ha så kul jag kan ha. Medan jag har sytt har jag lärt mig Hamlets monolog utantill på engelska", berättar Navalnyj i ett inlägg som har lagts ut på Facebook.

Flera av Navalnyjs medarbetare, bland dem Leonid Volkov och Kira Jarmysj, beskriver hans dagliga rutin som "tortyr".

Behandlingen av Navalnyj ses i väst som helt politiskt motiverad, eftersom Kremlkritikerns popularitet skulle kunna hota president Vladimir Putins regim.

I mars förlängdes hans fängelsestraff från 2,5 till 9 år. Navalnyj överklagade, men fick avslag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons