Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Nedslående" rapport om läkarnas tidsbrist

Åtta av tio läkare i primärvården anser att de inte har tillräckligt med tid för att arbeta optimalt med sjukskrivning, dokumentation, rehabilitering och uppföljning av sina patienter. Detta visar en rapport från Socialstyrelsen.
Vård • Publicerad 13 juni 2023
En övervägande del av primärvårdsläkarna anser att de inte har tillräckligt med tid för att arbeta optimalt med sjukskrivning, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Arkivbild.
En övervägande del av primärvårdsläkarna anser att de inte har tillräckligt med tid för att arbeta optimalt med sjukskrivning, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Rapporten bygger på en enkät från Socialstyrelsen där 1 389 läkare på vårdcentraler eller inom psykiatrin har svarat på hur de arbetar med sjukskrivningar.

Enligt rapporten anser 78 procent av primärvårdsläkarna att tidsbristen när de möter patienterna är ett av de största hindren för att arbeta med sjukskrivningen. 85 procent anser att tiden inte räcker till för dokumentation och att skriva intyg.

"Naturligtvis nedslående"

Annons

"Flera av resultaten i den här enkätundersökningen är naturligtvis nedslående. Det är alldeles för hög andel av läkarna som inte upplever att de har tillräckligt med tid för arbetet med sjukskrivningar", reagerar Anders Berg, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att en stor andel av läkarna tycker att det är svårt att bedöma om sjukskrivning behövs, och om det är rätt behandling att sjukskriva patienten.

Hälften av allmänläkarna inom primärvården anser dessutom att det är problematiskt att bedöma en patients funktionsnedsättning i samband med sjukskrivningar. De känner sig osäkra på vad som egentligen ska bedömas.

Svårt ställa diagnoser

När det gäller den medicinska bedömningen upplever var tredje läkare inom primärvården att det är svårt att ställa diagnoser vid psykiska besvär.

"Eftersom psykiska besvär ligger bakom ungefär hälften av alla sjukskrivningar som görs skulle många primärvårdsläkare helt enkelt behöva få stöd för att sätta rätt diagnos", säger Anders Bergs.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons