Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nedstängning rycker obönhörligt närmare i USA

Representanthusets talman Kevin McCarthys senaste försök att få till stånd en uppgörelse som skulle ha undvikit en nedstängning – genom att hålla den federala finansiering i gång i 30 dagar – misslyckades på fredagen.
USA • Publicerad 29 september 2023
Det amerikanska representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy.
Det amerikanska representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy.Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT

Därmed är risken mycket stor att en nedstängning – i alla fall delvis – träder i kraft när det nya budgetåret inleds, det vill säga på söndag den 1 oktober.

Det är ett antal starkt högerinriktade republikaner i representanthuset som vägrar stödja det lagförslag McCarthy lagt fram – trots att förslaget innehöll budgetnedskärningar på nästan 30 procent. Demokraterna röstade emot paketet liksom de 21 högerrepublikanerna. Fredagens omröstning slutade 198-232.

Annons

Vita huset å sin sida meddelade i ett uttalande att president Joe Biden kommer att lägga sitt veto mot förslaget.

För Kevin McCarthy själv börjar läget bli kritiskt och frågan är hur länge han kan behålla talmansposten när han inte kan styra sina egna partikamrater i ett läge när nationen närmar sig en kris. Han skyllde dock på Demokraterna för att förslaget inte gått igenom.

– Jag har fler idéer, bedyrade också McCarthy när – den för honom misslyckade –omröstningen var över.

Under nedstängningar permitteras personal på vissa federala myndigheter och verksamheter som finansieras av USA. Men de delar av statsapparaten som betraktas som kritisk – som rättsväsendet, försvaret och kontrollerna av USA:s luftrum – fortsätter jobba, i extremfall utan att de anställda får lön.

Det har sedan 1981 varit totalt 14 federala nedstängningar i USA. Den längsta varade i 35 dygn, 2018-2019.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons