Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åkesson: Vår ambition är att sitta i regering

Största parti på högersidan och mycket som talar för ett regeringsskifte – valet ser ut att ha gått Sverigedemokraternas väg med nästan 90 procent av rösterna räknade.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) gläds över valresultatet under Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka på söndagskvällen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) gläds över valresultatet under Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka på söndagskvällen.Foto: Stefan Jerrevång/TT

"Jimmie Åkesson", skanderar talkörer på valvakan när partiledaren äntrar scenen på partiets valvaka i Nacka.

– Jag har hört det förr, säger han om talkören.

Annons

– Det är tolv år sedan. Då kom vi in i riksdagen. Jag tror vi fick 5,7 procent till slut. Just nu har vi 20,7 procent, säger Åkesson.

Vet först nästa vecka

Han avbryts flera gånger av talkören.

– Jag tänker inte säga något om blockkampen nu, men just nu ser riktigt roligt ut, säger han.

– Vi kommer inte veta i natt. Om det blir maktskifte eller inte vet vi det först nästa vecka. Men vi vet att vi har gjort ett fantastiskt val. Vi har på riktigt utmanat – nu är vi där, tillägger han.

Framgången bygger enligt Åkesson på en välorganiserat parti.

– Vi är på riktigt ett stort parti i dag och jag är så stolt och jag är så glad för vad vi har gjort tillsammans för att åstadkomma det här.

"Central position"

Han ser ljust på SD:s roll om det blir högerseger i valet.

– Om det blir maktskifte kommer vi ha en central position i det nya styre som sitter. Vår ambition är att sitta med i regeringen. Vår ambition är en majoritetsregering, det vi ser som det absolut bästa för Sverige just nu .

– Sverigevänner, är vi redo för maktskifte?

– Ja, svarar publiken unisont och återgår till att skandera partiledarens namn.

Annons

SD blev i valet 2018 tredje största parti i riksdagen, med 17,5 procent.

Med 89 procent av rösterna räknade i söndagens val har SD fått 20,7 procent av rösterna – nästan två procentenheter mer än Moderaterna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons