Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nigeria: 18 miljoner barn utan skolgång

Nigeria • Publicerad 12 maj 2022
Skolbarn lämnar en skola i norra Nigeria. Återkommande masskidnappningar har lett till mängder av stängda skolor och att föräldrar håller sina barn hemma. Arkivbild.
Skolbarn lämnar en skola i norra Nigeria. Återkommande masskidnappningar har lett till mängder av stängda skolor och att föräldrar håller sina barn hemma. Arkivbild.Foto: AP/TT

Över 18,5 miljoner barn i Nigeria går inte i skolan, varav 60 procent är flickor, uppger Unicef. Det är en kraftig ökning från i fjol då FN-organet bedömde antalet till 10,5 miljoner.

Det stora antalet tillskrivs återkommande attacker mot skolor av jihadistgrupper och kriminella gäng.

Annons

Sedan islamistgruppen Boko Haram kidnappade över 200 skolflickor från en skola i norra Nigeria 2014 har dussintals skolor utsatts för liknande masskidnappningar.

Bara förra året kidnappades närmare 1 500 barn, varav 16 dödades.

Över 11 000 skolor har enligt Unicef stängt i landet med hänvisning till säkerhetsskäl sedan december 2020. Hundratusentals barn har således inga skolor att gå till. Samtidigt håller många föräldrar sina barn hemma av rädsla för kidnappningarna.

Nära halva befolkningen i Nigeria, Afrikas folkrikaste land med över 200 miljoner invånare, är under 15 år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons