Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nigers avsatte president: Jag hålls gisslan

Den avsatte nigeriske presidenten Mohamed Bazoum vädjar om hjälp från omvärlden. Ryssland kan nu komma att ta över hela regionen, varnar han i The Washington Post.
Niger • Publicerad 4 augusti 2023
Nigers avsatte president Mohamed Bazoum. Arkivbild.
Nigers avsatte president Mohamed Bazoum. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

"Jag skriver detta som gisslan. Niger är under attack från en militärjunta som försöker störta vår demokrati och jag är bara en av hundratals medborgare som har fängslats godtyckligt och olagligt", skriver Bazoum.

Han skriver vidare att det kommer att få förödande konsekvenser för världen om kuppmakarna inte stoppas och varnar bland annat för att Ryssland genom privatarmén Wagner kan komma att få kontroll över Sahelregionen.

Annons

Bazoum vädjar därför till omvärlden med USA i spetsen att stoppa juntan.

Bryter med Frankrike

Nigers kuppmakare säger på torsdagen att ambassadörerna från Frankrike, Nigeria, Togo och USA inte längre har några befogenheter i landet. Dessutom säger man att man bryter de militära överenskommelser som tidigare tecknats mellan Frankrike och Niger.

– Inför Frankrikes vårdslösa attityd och dess reaktion på situationen har "Nationella rådet för skydd av hemlandet" beslutat att avskaffa samarbetsavtalen inom området för säkerhet och försvar med denna stat (Frankrike), sade en av kuppledarna sent på torsdagen i en tv-sändning.

Evakueringar

Förra veckan avsattes Nigers folkvalde president Mohamed Bazoum i en militärkupp. Det har lett till reaktioner från omvärlden. Västafrikas ekonomiska gemenskap Ecowas meddelade i söndags att man bryter förbindelserna med Niger och riktar sanktioner mot landet.

Kuppmakarna å sin sida har upprepade gånger sagt att man omedelbart kommer att reagera på "aggression eller försök till aggression" från länder i Västafrika.

Flera länder har kallat hem ambassadpersonal från landet och avråder sina medborgare att resa dit. Flera evakueringsflyg har också lämnat landet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons