Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Niinistö träffar Andersson och ÖB nästa vecka

Finlands president Sauli Niinistö besöker Sverige i nästa vecka. På tisdag träffar han statsminister Magdalena Andersson för att diskutera ländernas framtida säkerhetspolitiska vägval.
Finland • Publicerad 10 maj 2022
Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö vid ett besök i London. Arkivbild.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö vid ett besök i London. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Många tror att både Finland och Sverige har meddelat sina beslut i frågan om att ansöka om Natomedlemskap före besöket.

De officiella diskussionerna mellan Magdalena Andersson och Niinistö förs på tisdag eftermiddag. De ska då diskutera Finlands och Sveriges säkerhetspolitiska vägval. Efter överläggningarna håller de en gemensam presskonferens.

Besöker riksdagen

Annons

Innan diskussionerna med statsministern besöker Niinistö Sveriges riksdag tillsammans med kung Carl Gustaf. Där träffar presidenten bland annat ledamöter från Sveriges utrikesutskott och försvarsutskott.

Han håller också ett tal till riksdagsledamöterna under rubriken: ”Ett ansvarstagande, starkt och stabilt Norden”, enligt ett pressmeddelande från Finlands presidentkansli.

På onsdagen väntar ett besök på den svenska marinbasen Berga utanför Stockholm. Värd för det besöket är ÖB Micael Bydén och på basen ordnas en diskussion om det svenska och finska försvarssamarbetet. I samtalen deltar även prins Carl Philip, Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och det svenska försvarsdepartementets statssekreterare Jan-Olof Lind.

Inbjudan från kungen

Presidenten träffar också justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och diskuterar det svensk-finländska samarbetet inom krisberedskap vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Statsbesöket sker tillsammans med Niinistös fru Jenni Haukio och sker på en inbjudan från kung Carl Gustaf.

Senast president Niinistö besökte Sverige var i november 2021.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons