Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nordea tror på ovanligt stora lönelyft 2023

Ekonomi • Publicerad 11 maj 2022
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror inflationen toppar i år och följs av ovanligt stora lönelyft 2023. Arkivbild
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror inflationen toppar i år och följs av ovanligt stora lönelyft 2023. ArkivbildFoto: Joakim Goksör/TT

Den höga inflationen i kombination med en het arbetsmarknad bäddar för ovanligt kraftiga lönelyft när avtalsrörelsen utmynnar i nya avtal under 2023, enligt Nordeas ekonomer. Deras prognos är löneökningar uppåt 4 procent.

Samtidigt varnar de för att penningpolitiska åtstramningar kan leda till en djup lågkonjunktur.

Annons

Huvudscenariot är att svensk BNP-tillväxt i år bromsar in till 3 procent och fortsätter ned till 0,8 procent 2023, medan arbetslösheten fortsätter nedåt mot 6,5 procent.

Inflationen väntas toppa i år på i snitt 5,8 procent, för att falla ned till 2,5 procent nästa år – vilket kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

"I ett sämre scenario tvingas centralbankerna ta i mer för att få bukt med inflationen. Risken för en djupare lågkonjunktur går inte att utesluta", skriver Nordeas ekonomer.

Chefsekonomen Annika Winsth tillägger i en kommentar:

"Samtidigt är utgångsläget starkt och arbetsmarknaden är het i närtid. Hög inflation i kombination med brist på kompetens driver upp löneökningarna till närmare 4 procent 2023. Det är långt över de nivåer vi har sett de senaste åren".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons