Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norden vill ha egen Natobas - experter varnar

De nordiska länderna vill stärka Natosamarbetet med en bas i Norden. Det kan provocera Ryssland, anser experter.
Nato • Publicerad 15 juli 2023
De nordiska länderna har föreslagit att etablera en ledningscentral för Nato i Norden, enligt Norges försvarschef Eirik Kristoffersen.
De nordiska länderna har föreslagit att etablera en ledningscentral för Nato i Norden, enligt Norges försvarschef Eirik Kristoffersen.Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

När Sverige gått med i Nato kommer landet delta i Natos ledningscentral i Norfolk, i den amerikanska delstaten Virginia.

Men de fem nordiska länderna har även föreslagit att etablera en helt ny ledningscentral i Nordeuropa, enligt tidningen Klassekampen, rapporterar Ritzau.

Annons

En sådan regional ledningscentral skulle innebära att man kan ta till vara på de särskilda militära utmaningar som finns i Norden, säger den norska försvarschefen Eirik Kristoffersen till Klassekampen. Han ser framför sig att använda den befintliga militärbasen som redan finns utanför Bodø i Norge.

Flera experter varnar dock för att det inte kommer att bli populärt i Ryssland, som delar gräns med Norge.

– Det kan uppfattas som en fientlig handling. Det här är ett område av stor strategisk betydelse för Ryssland, säger advokaten och konfliktforskaren Cecilie Hellestveit till Klassekampen enligt nyhetsbyrån NTB.

Även Tormod Heier, professor vid Försvarets högskola i Norge, säger till tidningen, enligt NTB, att Ryssland kommer att tolka det som att ärkefienden USA stärker sitt militära fotavtryck i Nordeuropa.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons