Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nordkorea antyder: Covid i ballonger från syd

Nordkorea antyder att landets utbrott av covid-19 har orsakats av "främmande föremål", som ballonger som skickats från Sydkorea.
Nordkorea • Publicerad 1 juli 2022
Aktivister i Sydkorea har länge använt ballonger för att skicka flygblad över gränsen till Nordkorea. Arkivbild från 2010.
Aktivister i Sydkorea har länge använt ballonger för att skicka flygblad över gränsen till Nordkorea. Arkivbild från 2010.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Sydkoreanska aktivister har länge skickat ballonger över den hårt bevakade gränsen, för att sprida flygblad med kritik mot Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Enligt Nordkoreas smittskyddscenter ska en 18 år gammal soldat och ett förskolebarn i staden Ipho, nära den sydöstra gränsen, ha testat positivt för covid-19 efter att ha varit i kontakt med "främmande föremål", rapporterar statligt styrda medier.

Annons

I vad som basunerades ut som en "nödinstruktion" beordrades tjänstemän att försiktigt hantera "främmande föremål som kommer med vinden, andra klimatfenomen och ballonger".

Exakt vad de främmande föremålen är har inte uttalats, men frågan om ballonger som skickas över gränsen har länge skapat problem i både Nord- och Sydkorea. 2014 öppnade Nordkorea eld mot ballonger som flögs in mot landet, vilket besvarades av Sydkorea. Sydkorea har också förbjudit sådana flygbladskampanjer.

I maj erkände Nordkorea för första gången att covid-19 fanns i landet. Sedan dess har 4,7 miljoner fall av "feber" registrerats. 73 dödsfall har bekräftats, men siffrorna som sprids av diktaturen tros vara kraftigt underdrivna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons