Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norge rustar för extremovädret Hans

Det är inte endast i Sverige som SMHI varnar för regnoväder och höga flöden – i vårt grannland Norge varnar till och med statsministern för extremvädret.
Norge • Publicerad 6 augusti 2023
Norges statsminister Jonas Gahr Støre på besök vid en brandstation på söndagen för att prata om beredskapen inför måndagens regnoväder.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre på besök vid en brandstation på söndagen för att prata om beredskapen inför måndagens regnoväder.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Röda varningar har gått ut för kraftigt regn, jordskred och översvämningar från måndag morgon i östra Norge, där ovädret döpts till Hans.

Statsminister Jonas Gahr Støre varnar för att norrmännen förmodligen kommer se mer av den här typen av väder i framtiden – en följd av klimatförändringarna, enligt Støre.

Annons

– Det är viktigt att var och en av oss nu säkrar sitt eget hus, ser till att bilar och husvagnar inte står för nära vattendrag, att bäckar och åar inte blockeras av kvistar och så vidare, säger Støre till NRK.

– Följ situationen, ta hand om dig själv och dina nära och kära.

Regeringen kallar vädervarningarna allvarliga och uppmanar invånarna att lyssna på myndigheterna: undvik onödiga resor och trafik, skriver nyhetsbyrån NTB.

Många tåg har ställts in.

Norges krishanteringsmyndighet DSB råder invånarna att se till att ha tillräckligt med vatten och mat så att man klarar sig i några dagar i fall vägen skulle stängas eller att man tvingas stanna inomhus.

En presskonferens med justitieministern har också flyttats fram på grund av ovädret.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons