Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norska värnpliktiga får ärva underkläderna

Viruset och återkommande besparingar har nått det norska försvarets allra innersta – bokstavligt talat. Landets nya rekryter tilldelas begagnade underkläder.
Norge • Publicerad 11 januari 2022
Norska soldater får dela med sig av sina kalsonger och andra underkläder. Arkivbild.
Norska soldater får dela med sig av sina kalsonger och andra underkläder. Arkivbild.Foto: Björn Sigurdsön/TT

Gevär, uniform – och nu också kalsongerna.

De unga norrmän som i år gör värnplikten får efter fullbordad tjänstgöring lämna ifrån sig rubb och stubb, och de som rycker in får ärva använda kläder, ända in på det allra intimaste.

Annons

Alla underkläder, från tröjor och bh till kalsonger, trosor och strumpor, ska återanvändas.

– Kläderna tvättas och kontrolleras. Det som delas ut igen är helt och rent, säger försvarets kommunikationsansvarige Hans Meisingset till NRK.

Anledningen till åtgärderna stavas såväl besparingar som coronaviruset. Pandemin har försenat leveranserna, och det som var tänkt som en tillfällig och frivillig lösning införs tillsvidare – och blir obligatoriskt.

Men återanvändningen har mötts av kritik, och den dåliga framförhållningen får kritik från flera håll.

– Bristen på kläder har varit ett återkommande problem i flera år och i fjol hade vi samma problem. Det här handlar om att soldaterna ska kunna genomföra sin tjänstgöring och det här kan gå ut över beredskapen och i värsta fall soldaternas säkerhet, säger Eirik Sjøhelle Eiksund, fackombud för norska militären, till Forsvarets forum.

Men Meisingset säger att besparingen blåsts upp för stort.

– Det handlar om åtta artiklar som vi nu reglerar. En värnpliktig får 103 artiklar när denne rycker in. Vi kommer att se till att det blir en okej utdelning för dem som rycker in i januari, säger han och betonar att de som tjänstgör i norra Norge prioriteras.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons