Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Northvolt tar in 1,1 miljarder dollar

För snabb tillväxt behövs mer pengar, mycket mer pengar. Batteritillverkaren Northvolt tar nu in miljardbelopp från både svenska och utländska investerare.
Ekonomi • Publicerad 5 juli 2022
Nu ska Northvolt bygga fler fabriker i Europa. Arkivbild.
Nu ska Northvolt bygga fler fabriker i Europa. Arkivbild.Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Northvolt tar 1,1 miljarder dollar (drygt 11 miljarder kronor) för att finansiera en snabb utrullning av fabriker i Europa.

Det är framförallt befintliga investerare som puttar in kapital, men även några nya som Swedbank Robur deltar i finansieringen.

Annons

– Vi är glada att många av de befintliga investerarna ger oss fortsatt förtroende, det är ett gott betyg, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Finansieringsrundan sker i ett klimat där stigande räntor gjort det svårare för tillväxtbolag att få in kapital.

– Med tanke på omvärldssituationen är vi supernöjda med det här resultatet och att det har gått bra för oss. Vi har sett runt om oss att det varit tufft att få in kapital, det är möjligt att processen tagit något längre tid, men i slutet av dagen är resultatet bra och starkt, säger Jesper Wigardt.

"En del av omställningen"

Bland investerarna finns bland annat AP-fonderna och Folksamgruppen.

Dessutom är en rad andra internationella investerare med, bland dem ATP, Ava Investors, Baillie Gifford, Compagnia di San Paolo grnom Fondaco Growth, , Goldman Sachs Asset Management, IMAS Foundation, Olympia Group, OMERS Capital Markets, PCS Holding, TM Capital och Volkswagen Group.

Northvolts vd Peter Carlsson säger i ett pressmeddelande att han är glad och stolt över stödet från investerarna.

Ökar produktionen

Northvolt ska nu öka produktionen, både i Sverige och utomlands. Det första batteriet tillverkades i Skellefteå alldeles före nyår, och nu är fler fabriker på gång både i Sverige och utomlands. Företaget ska tillverka batterier till bland andra BMW, Volkswagen och Volvo, och ordervärdet är omkring 55 miljarder dollar.

Northvolt skriver att de har som mål att hälften av råvarorna ska komma från återvunnet material 2030.

Nu byggs fabrikerna ut snabbt, företaget har anläggningar både i Sverige, Tyskland och i Polen.

"Vi uppskattar möjligheten att fortsätta vara en del Northvolts spännande resa. Vi investerade tidigt i bolaget, och har imponerats av hur snabbt det har vuxit och utvecklats" skriver Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig i AMF, som investerar 310 miljoner, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons