Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu får spararna lite ränta igen

Inte mycket, men ändå lite. Räntan på sparpengarna är tillbaka igen.
Efter Riksbankens räntehöjningar börjar storbankerna gå ifrån nollräntan på sparkontona.
Ekonomi • Publicerad 1 juli 2022
Riksbankschefen Stefan Ingves tog i och höjde räntan på torsdagen – nu börjar storbankerna höja sina sparräntor. Arkivbild.
Riksbankschefen Stefan Ingves tog i och höjde räntan på torsdagen – nu börjar storbankerna höja sina sparräntor. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Efter Riksbankens så kallade "dubbelhöjning" med 0,5 procentenheter av styrräntan på torsdagen börjar bankerna tänka om. I stället för noll ränta på sparpengarna börjar nu flera banker att ge lite, lite ränta.

I maj, då Riksbanken höjde styrräntan från noll till 0,25 procent, sade bankerna att det skulle dröja innan det blev någon ränta på sparkontona. Detta trots att de fyra storbankerna just rapporterat tillsammans 32 miljarder i vinster för det andra kvartalet. Men den negativa räntan hade varat så länge, enligt bankerna, och de förklarade att de under den långa nollränteperioden har fått betala för att ta hand om spararnas pengar utan att ta ut någon avgift av kunderna för det.

Annons

Men nu har de ändrat sig.

Swedbank först ut

Swedbank inför 0,1 procents ränta på alla sina sparkonton från den 12 juli, berättar Mikael Björknert, chef för svensk bankverksamhet på Swedbank.

– Nu är det dags. Under en längre tid har vi haft en negativ räntemiljö, men nu har vi tagit ett rejält kliv ur det det, säger han och syftar på Riksbankens höjning av styrräntan på torsdagen.

Men kanske undrar många varför sparräntan bara blir 0,10 procent, när styrräntan ligger på 0,75 procent nu. Mikael Björknert förklarar att den negativa räntan rått mycket länge, och att det dessutom ställts högre krav på bankerna genom ökade regulatoriska avgifter och en bankskatt som införts under perioden. Det har gjort att bankerna haft stora kostnader för sparpengarna, och nu höjer banken sparräntan lite försiktigt. Andra sorters konton, där pengarna är bundna, kan ha högre räntor, enligt Mikael Björknert.

TT: Men då styrräntan höjs är banker snabba med att höja bolåneräntorna, hur kommer det sig att inte sparräntorna höjs lika fort?

– Vi jobbar för att ge kunderna ett attraktivt helhetserbjudande, med attraktiva räntor på bolån. Nu införs också ränta på sparkontona. Vi är stolta över det, säger Mikael Björknert.

Swedbank är inte ensamma om att tänka om när det gäller sparräntorna. SEB skriver i ett mejl till TT att banken höjer räntorna på vissa sparkonton, hos SEB kallas de placeringskonton och innebär att tillgångarna är bundna under en viss tid. Räntorna blir nu mellan 0,1 och 0,4 procent då pengarna är bundna. Men vanliga sparkonton och lönekonton blir fortfarande utan ränta hos SEB.

"Vi följer som alltid marknadsutvecklingen och anpassar oss efter rådande omständigheter" skriver SEB:s pressansvarige Niklas Magnusson i ett mejl till TT.

Ränta på bundna pengar

Nordea uppger också att räntan på fasträntekonton har höjts, men vill i övrigt inte låta sig intervjuas. "Vi ser löpande över vår prissättning och strävar alltid efter att vara konkurrenskraftiga. Vi har till exempel nyligen ändrat räntan på våra fasträntekonton. Om förändringar sker kommunicerar vi dem först när de är beslutade" skriver Henrik Devell, pressansvarig på Nordea, i ett mejl till TT.

Handelsbanken har ännu inte höjt sina räntor, men det kommer, enligt Anna Possne, chef för produkter och erbjudanden på Handelsbanken.

Annons

"Vi går mot en period med högre ränteläge vilket förstås påverkar både våra in- och utlåningsräntor. Vi har för avsikt att höja flera inlåningsräntor och återkommer i närtid med mer detaljerade besked till våra kunder” skriver hon i ett mejl till TT.

Rättad: I en tidigare version fanns oriktiga uppgifter om SEB:s räntor.

Fakta: Räntehöjningar

Riksbanken höjde styrräntan till 0,75 procent på torsdagen, en höjning från de 0,25 procent som beslutades den 28 april.

Höjningen i april innebar att att styrräntan för första gången sedan april 2014 hamnade över noll.

Riksbankens ränteprognos lades också om – nu väntar fler och snabbare höjningar än vad som tidigare sagts. Enligt Riksbanken kommer styrräntan att ligga på 2 procent i början av nästa år.

Källa: Riksbanken

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons