Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu införs eldningsförbud i Blekinge

Från och med idag klockan 17.00 råder det eldningsförbud i länet.
Blekinge • Publicerad 17 april 2020
Foto: Mattias Mattisson

Det meddelade länsstyrelsen under fredagseftermiddagen.

Beslutet gäller från den 17 april klockan 17 och det togs i samråd med länets räddningstjänster med anledning av att brandrisken just nu är stor i skog och mark.

Annons

De senaste dagarna har det kommit ett flertal larm om gräsbränder runt om i Blekinge efter en längre tid av fint och torrt väder. Det är dock fortsatt tillåtet att grilla, på egen tomt eller i iordningställda grillar på allmänna platser (se faktarutan).

”Länsstyrelsen gör bedömningen, med stöd av SMHI:s väderleksprognos för den närmaste tiden, att brandrisken är och kommer att vara fortsatt stor”.

Man har också dragit igång en skogsbrandsbevakning med flyg som förebyggande åtgärd och räddningstjänsten konstaterar i sitt pressutskick att spridningshastigheten var relativt snabb under en skogsbrand utanför Tving i torsdags.

Eldningsförbudet gäller tills vidare.

Fakta

Detta gäller vid eldningsförbud

Förbjudet att elda med fast bränsle utanför sammanhållen bebyggelse

Förbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse eller så nära skog och att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Här är aktiviteter som eldning, grillning och bränning som sker med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etcetera) förbjudet. Med sammanhållen bebyggelse menas tätbebyggt område, det vill säga tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller park.

Tillåtet att grilla

Det är tillåtet att grilla som vanligt på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken eller genom att stå på ett brandsäkert underlag. Samma sak gäller för restauranger, campingar och liknande näringsverksamheter inom eget verksamhetsområde.

Grillning är också tillåten vid fasta iordningställda grillplatser på allmän plats, som är utformade så att risken för brandspridning är låg.

Fast grillplats innebär eldplats som är avgränsad med obrännbart material (till exempel betongkonstruktion eller stensättning) och har en bred markyta med grus eller motsvarande runt eldplatsen.

Engångsgrillar utgör INTE en fast iordningsställd grillplats och är inte tillåtna.

Triangakök och andra friluftskök som drivs med vätska eller gas får användas om risken för värme- och eldspridning till omgivningen är låg.

Källa: Länsstyrelsen, räddningstjänsten.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons