Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu kräver anställda mer frihet

Restriktionerna är borta. Men kontorslivet kommer inte bli vad det var innan pandemin.
Det anser flera experter som TT talat med.
Ekonomi • Publicerad 14 februari 2022
Restriktionerna har släppts, men anställda har vant sig vid flexibla arbetsgivare. Arkivbild.
Restriktionerna har släppts, men anställda har vant sig vid flexibla arbetsgivare. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

En tydlig effekt av pandemin är att anställda vill bestämma mer själva var de ska jobba och när.

Flexibilitet har nästan blivit lika viktigt som lön, pension och semester för vissa. Det menar Peter Knutsson, Sverigechef på rekryteringsbolaget Academic work.

Annons

– Vi träffar hur mycket folk som helst och är ganska övertygade om att den trenden är här för att stanna, säger han.

Det visar också en undersökning som bolaget gör varje år tillsammans med Kantar Sifo, där runt 5000 personer i början av sin karriär ingår. Flexibilitet har seglat upp som allt viktigare. I höstas uppgav 44 procent att det var en av de viktigaste faktorerna hos en arbetsgivare. En ökning med 26 procent jämfört med året innan.

Och i en ny webb-baserad undersökning som Sifo gjort på uppdrag av bemanningsbolaget Randstad uppger en fjärdedel de drygt 1 000 att de skulle tacka nej till ett jobb där distansarbete inte är möjligt.

"Paradigmskifte"

I många branscher är det just nu arbetstagarens marknad. Särskilt inom teknik och IT råder något av ett talangkrig.

– Företag som förblir konservativa och trögrörliga kommer ha stora problem med att behålla kompetens och attraktivitet framåt, säger Peter Knutsson.

Han kallar det för ett större paradigmskifte.

– Går vi tillbaka hundra år så handlade det om att övervaka arbetare. Sedan har det luckrats upp efterhand. Det vi ser nu bygger på ett ännu större förtroende åt båda håll, säger han.

Även Petra Laewen, vd och grundare på rekryteringsbolaget Women ahead, ser en attitydförändring. Både hos företag och anställda.

– Om någon före pandemin frågade om möjligheten till hemarbete på en intervju kunde den personen nästan ses som lite lat. Idag är det mer regel än undantag, säger hon.

Men allt hemmajobbande har också ställt större krav på cheferna.

Annons

– Många har märkt att det är smidigt att sitta hemma och chefer har fått lära sig att hantera sitt kontrollbehov. Det som är fortsatt viktigt är att cheferna har nära kontakt med sina medarbetare, säger Petra Laewen.

Det kan finnas både de som “gömmer sig” hemma och de som jobbar för mycket när arbete och fritid flyter ihop, menar hon.

Risk att krympa kontoret

En annan huvudvärk för företagen är hur kontoren ska se ut. När människor jobbar mer hemifrån finns det en chans att minska kostnaderna för dyra lokaler och låta de anställda dela skrivbord.

Women ahead har själva flyttat från stora lokaler i centrala Stockholm till att hyra in sig på ett kontorshotell.

Peter Knutsson tror dock att det är en riskabel väg att gå.

– Går man ner i antal platser och även standard på kontor minskar incitamenten att komma in. Om jag inte får en mer stimulerande miljö på kontoret än hemma, vad ska jag då där att göra?

För även om flexibilitet är viktigt har kontoret inte spelat ut sin roll.

Johan Bergstad, psykolog med inriktning mot arbetslivet, tror att hybridverksamheten, som han kallar den, kan skapa en ny slags segregering på arbetsplatserna. Ett slags inne- och utelag.

– Det kan bli så att de som går till jobbet blir mer delaktiga och får mer inflytande. När en del är på plats och andra inte kommer det troligen att ge effekter på relationer och samhörighet, säger han.

Hur viktigt tror du att kontoret är?

Annons

– Vad gäller relationer tror jag att det är viktigt, vad gäller prestation så är det inte alltid en höjdare, särskilt inte om det är öppna kontorslandskap.

– En del trivs med hemarbetet. Men för många människor är det också viktigt med rutiner och det är något som många upplever är svårare att upprätthålla hemifrån. Då kan det kännas skönt att få komma tillbaka till kontoret, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons