Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny EU-omgång om minimilöner

EU • Publicerad 3 juni 2020
Abir Al-Sahlani (C) i EU-parlamentet. Arkivbild.
Abir Al-Sahlani (C) i EU-parlamentet. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Minimilöner kan spela en viktig roll för att få fart på samhället igen efter coronakrisen. Det anser åtminstone EU-kommissionen som nu drar igång nästa remissrunda i sitt arbete med frågan.

"Vi vill att alla arbetare i EU skyddas av en rättvis minimilön, som garanterar ett anständigt liv, oavsett var de arbetar", säger finansansvarige förste vice ordföranden Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande.

Annons

Kommissionen betonar återigen att de skarpa förslag som väntas tidigast i höst "fullt ut kommer att respektera nationell kompetens och avtalsfriheten för arbetsmarknadens parter". I framför allt Sverige och Danmark finns ändå en fortsatt oro för att planerna kommer att skada den "nordiska modellen" när det gäller lönesättningar.

"EU-kommissionen bör lägga ned förslaget", anser exempelvis svenska EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons