Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Torypolitiker tvingas bort efter tafsskandal

En ny politisk skandal skakar Storbritanniens konservativa regeringsparti Tories. Den högt uppsatte parlamentsledamoten Chris Pincher har meddelat att han avgår från sin post som biträdande inpiskare efter att ha anklagats för att ha tafsat på två män på fyllan.
Storbritannien • Publicerad 1 juli 2022
Avgående Toryledamoten Chris Pincher. Arkivbild.
Avgående Toryledamoten Chris Pincher. Arkivbild.Foto: Aaron Chown/AP/TT

I ett brev till premiärminister Boris Johnson skriver Pincher – som tidigare haft posten som EU-minister – att han avgår sedan han druckit "alldeles för mycket" och "skämt ut mig själv och andra människor".

Men Pincher skriver också i brevet att han ändå avser att sitta kvar som konservativ parlamentsledamot. Enligt brevet räknar han med att sitta i parlamentets "bakre bänkar" och därifrån fortsätta stödja Boris Johnson.

Annons

Att Pincher inte tar steget och lämnar parlamentet helt och hållet har väckt vrede hos oppositionen samt även hos vissa konservativa ledamöter.

Boris Johnson försökte inledningsvis stå emot krav på att Chris Pincher skulle stängas av från partiet, men på fredagskvällen gav han efter för trycket sedan en formell anmälan i ärendet gjort till parlamentets oberoende utredningsorgan.

Enligt Sky News kommer Pincher att sitta som oberoende kandidat i parlamentet medan utredningen pågår.

Skandalen kommer under en svår tid för premiärminister Johnson, som under de senaste månaderna plågats av den så kallade "partygate"-skandalen, som festerna som arrangerades i regeringskansliet 10 Downing Street mitt under coronapandemin kommit att kallas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons