Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Ny" hiv-variant upptäckt i Nederländerna

Oxfordforskare tillkännagav på torsdagen upptäckten av en mycket smittsam och livskraftig variant av hiv-viruset som man tror har funnits i Nederländerna i flera årtionden. Men tack vare effektiviteten i moderna behandlingsmetoder säger man att varianten "inte är någonting att oroas över".
Nederländerna • Publicerad 4 februari 2022
En ny variant av hiv har upptäckts. Arkivbild.
En ny variant av hiv har upptäckts. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Slutsatserna, som publicerades i torsdags i tidskriften Science, visar att patienter infekterade med det som kallas VB-varianten hade 3,5 till 5,5 gånger högre nivåer av viruset i blodet än de som smittats med andra varianter, samt en snabbare påverkan på immunförsvaret.

Studien fann dock också att individer med VB-varianten efter påbörjad behandling visade liknande återhämtning av immunförsvaret samt att de överlevde i samma grad som de med andra hiv-varianter.

Annons

– Det finns ingen anledning att oroa sig över denna nya smittsamma variant, säger epidemiologen Chris Wymant, huvudförfattare till artikeln, i en intervju med AFP.

Varianten tros ha uppstått i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet i Nederländerna, enligt forskarna, men dess förekomst började avta runt 2010.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons